• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

11 000 slalomskador per år – Romme Alpin: Välj nedfart efter åkförmåga

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det många som besöker länets skidbackar. Varje år skadas ungefär 11 000 personer i Sveriges skidbackar och bland skadorna har handledsfrakturerna ökat något. Hör vad Bo Funcke som driver Romme Alpin säger om situationen.

– Vi tycker inte att vi har sett någon ökning vad gäller skador om man tittar på hur det sett ut under flera år, men det är klart att det inte är någon ofarlig idrott, säger Bo Funcke som driver Romme Alpin i Borlänge.

Bilden som stämmer överens med statistik från bland andra SLAO, Svenska skidanläggningars organisation. De senaste sex åren har ungefär 11 000 personer skadas i skidbackarna i Sverige, något färre förra året under pandemin.

Trots att besöksantalet i backarna har ökat de senaste åren så har antalet skadeomhändertagna inte ökat.

Anläggningarnas ansvar

Skidanläggningarnas ansvar är att se till att det är god säkerhet på själva skidanläggningen, i liftar och i skidnedfarterna.

Själva åkningen sker sedan under eget ansvar, säger Bo Funcke.

– Man kan jämföra det med att till exempel cykla mountainbike i skogen.

”Färre allvarliga skador”

Lasse Casserstedt har arbetat på Romme alpin som sjuksköterska i 30 år. Han upplever att det har blivit färre allvarliga skador.

– Det beror på att utrustningen och skydden har blivit bättre och att backarna är mer säkerhetsanpassade, säger han.

Fördelning av skador:

25 % knä

10% handled

10 % underben

10 % huvud

7 % axel

Fördelningen har varit ungefär densamma senaste 6 åren men det har skett en liten ökning av handledsfrakturer.

Statistik från SLAO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.