Porträtt av föräldern Caroline Lundberg och en bild av förskolans exteriör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler förskolor i kommunen kan komma att läggas ned, enligt sektorschefen – Se klippet från den nedläggningshotade förskolan där föräldrar mötte kommunen under tisdagen. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Borlänge kommun lyssnade på föräldrarna – förskolebarnen får gå kvar till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor fick föräldrarna på Forssagårdens förskola på sig att välja nya förskolor till sina barn – på tre förutbestämda förskolor på andra håll i kommunen. Efter protester från vårdnadshavarna ändrar sig nu kommunen och skjuter upp nedläggningnen.

Under förra veckan fick vårdnadshavarna till barn på Forssagårdens förskola Borlänge ett mejl från kommunen där det förklarades att förskolan föreslås att läggas ner vid årsskiftet.

De uppmanades att inom två veckor söka nya förskoleplatser åt sina barn på tre förutbestämda förskolor.

– Vi känner oss ledsna och besvikna. De borde gått ut med det i så god tid att de kunnat säkra platser på närliggande förskolor för våra barn. Jag har läst igenom underlaget och där finns inget som påvisar att de gjort det här med barnens bästa i åtanke, säger Alexander Karlsson som har sitt barn på förskolan.

Kommunen lyssnade på föräldrarna

Under onsdagseftermiddagen, den 25 oktober, togs det formella beslutet av skolnämnden i Borlänge kommun. Och det blev som föräldrarna önskade – tidsplanen för nedläggningen skjuts upp till sista juni 2024.

– Vi har nu beslutat att vi kommer att avveckla Forssagårdens verksamhet från den sista juni 2024. Och att vi kommer att säga upp hyreskontraktet från 1 september samma år, säger Sara Fernlund (S), ordförande i skolnämnden i Borlänge kommun.

Då blev beslutet så som föräldrarna föreslog?

– Vi visste att det var en snäv tidsplan men när allt nu slagits ihop ser vi att vi behövde justera den. Och vi har lyssnat på föräldrarna, säger Fernlund som var med vid mötet på tisdagskvällen.

”Nöjd och missnöjd”

När SVT når en av vårdnadshavarna på torsdagskvällen har de precis tagit del av beslutet.

– Jag är jättepositiv till att de tagit ett beslut som bevisligen är baserat på människors känslor och barnens bästa. Sen hade vi önskat att vi hade fått förtur till de befintliga förskolorna i Forssa eftersom vi redan har blivit antagna en gång men det fick vi inte igenom. Så jag är både nöjd och missnöjd, säger Alexander Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.