Borlänge ska hindra IS-rekryteringar

Uppdaterad
Publicerad

Flera extremistorganisationer har försökt att rekrytera medlemmar i Borlänge. Nu blir kommunen först i länet med förebyggande åtgärder för att förhindra att det sker.

– Vi känner till att det förekommit rekryteringsförsök i Borlänge och därför vill vi ta fram en plan mot våldsbejakande terrorism, säger Kenneth Persson (S)  som är ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Satsningen handlar om att förebygga att den militanta och extrema gruppen IS lockar till sig personer från Borlänge. Enligt kommunen vill man börja förebygga i tid, men planen handlar inte bara om att förebygga IS-rekryteringar.

– Det handlar om högerextrema krafter också. Det finns sådana i Borlänge och det finns vänsterkrafter och vi tar avstånd från all form av terrorism, säger Persson.

Samarbetar med Polisen

Säpo misstänker att omkring 300 svenskar gått med i olika våldsbejakande islamistiska organisationer de senaste åren. I Dalarna vill Polisen inte säga om någon från länet anslutit sig till IS, men är öppna för ett samarbete

– Det handlar om dialog och samverkan, inte bara med kommunen utan kanske än mer med religiösa samfund och olika intressenter som tycker att det här är lika allvarligt, säger Erik Gatu vid polisen i Borlänge och fortsätter:

– Sen ska man komma ihåg att det här är personer som har en åsikt och uppfattning och som någonstans är övertygade att de gör rätt. Det kräver att man har en dialog och visar respekt för de här personerna.

Fler kommuner hakar på

Att Borlänge påbörjat arbetet mot våldsbejakande extremism har smittat av sig i länet. Nu ska fler kommuner påbörja förebyggande arbete – bland annat i Leksand, Smedjebacken och i Ludvika, skriver P4 Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.