– Det känns som en dröm. Stort och fint med hur mycket förutsättningar som helst, säger Eva Bjurling, ordförande för Borlänge Ridsportklubb.
Att projektet inte blev verklighet 2015 berodde på att en central finansiär drog sig ur. Men Borlänges politiker har sedan dess argumenterat för att ridklubbarna i Borlänge behöver en stor anläggning för både inomhus- och utomhusverksamhet.
Flickor i majoritet bland utövarna
Jämställdhetsfrågan kring vilka aktiviteter som tilldelas mest pengar har ofta lyfts fram inför satsningen på ridsporten.
– Vi är dåliga när det gäller fördelningen mellan flickor och pojkar, det är mer till pojkar. Vi är inte unika i Sverige, men det är viktigt att vi löser den frågan, sade fritidsnämndens ordförande Ola Brossberg (S) till SVT 2016.
Kommunen byggde och äger lokalerna
Till slut blev det också Borlänge kommun som tog på sig att bygga och äga anläggningen, med två ridhallar och ett stall med plats för 30 hästar.
Enligt kommunens fastighetschef Johan Thurin har investeringskostnaden varit i storleksordningen 90 miljoner kronor.
– Det tar tid att växa in i ett så här stort ridhus, från den lilla anläggning vi har haft tidigare. Men vi är på god väg och har en bra dialog med kommunen. Nu behöver vi fler hästar, konstaterar Eva Bjurling nöjt.
Borlänge ridsportklubb
Tidigare har det funnits tre föreningar i området som har samsats vid en inomhushall i Milsbo och en utomhusbana i Rommeholen.
- Borlänge Ridklubb
- Borlänge Ryttarsällskap
- Rommeheds Stallklubb
De två förstnämnda har nyligen slagits ihop och tagit namnet Borlänge Ridsportklubb, och vid årsskiftet ska även medlemmarna i Rommeheds Stallklubb flyttas över till nya Borlänge Ridsportklubb.