• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör vad S respektive M kan tänka sig att spara på i Älvdalens kommun Foto: SVT

Bråkigt men ändå enigt inför valet i Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

Inför kommunvalet i Älvdalen låter det som att det är stor skillnad mellan de styrande socialdemokraterna och den borgerliga oppositionen. Men skrapar man under den lite bråkiga ytan så är det inte särskilt stora variationer i lokalpolitiken.

– Fler borde samarbeta, säger kommunalrådet Peter Egardt (S).

– Det vore bättre med samarbete, säger oppositionspolitikern Nils-Åke Norman (M).

Det är knappast kommunpolitik som varit i fokus i Älvdalen den senaste tiden.

Siktet har nog istället främst varit riktat mot gamla bilar under den årliga stora motorfestivalen som nyss avslutats.

Men när nu valrörelsen smyger igång så låter det som att det finns två rätt tydliga alternativ mellan de i dag styrande socialdemokraterna och en tidvis ganska högljudd borgerlig opposistion.

Ekonomin viktig valfråga

Men ändå skiljer inte särskilt mycket när det gäller att värdera den viktigaste lokala valfrågan i Älvdalen.

– Det viktigaste är den kommunala ekonomin. Vi måste sänka kostnaderna, säger Peter Egardt (S) som i dag styr kommunen med visst stöd av miljöpartiet.

– Vi måste få ordning och reda på ekonomin. Det är mycket allvarligt, säger Nils-Åke Norman (M) som tillsammans med bland andra centerpartiet leder oppisitionen i kommunen.

25 miljoner behöver sparas

Alltså fullständig enighet egentligen; att komma till rätta med en i dag rätt vissen kommunal ekonomi. Det handlar om att spara runt 25 miljoner kronor.

– Det är upp till väljarna att värdera vilket parti som kan göra det här på det mest skonsamma sättet och ändå behålla kvaliteten i både skola och äldeomsorg, säger Peter Egardt (S)

– Vi ska prioritera skola, barn och äldreomsorg, säger också Nils-Åke Norman (M).

Kommunalrådet Peter Egardt (S) Älvdalen Foto: SVT

Äldre, sjuka och unga undantas

Båda lyfter alltså fram samma hjärtefrågor. Det ska inte sparas på äldre, på sjuka, skolbarn och andra unga. Det finns bara några få verkliga sparfunderingar bland de stora partierna i Älvdalen så här innan valet.

– Det finns diskussioner som att om vi ska ha kvar musikskolan eller om den ska bort. Det handlar och 3 till 3,5 miljoner, säger Peter Egardt (S).

– För besparingens skull så ser vi att vi kan spara på fullmäktige. Vi har 35 ledamöter i dag och kan sänka till 21 ledamöter, säger Nils-Åke Norman (M).

Hur många kommunalråd behövs?

Men när det gäller just politiker och kostnader så slår nuvarande ledning snabbt tillbaka. När de borgerliga styrde var det två kommunalråd i Älvdalen, totalt 1,5 tjänster, där moderaterna och centerpartiet delade på uppdraget. I dag med socialdemokratiskt styre finns bara ett kommunalråd.

– Vi är en liten kommun. Det räcker med kommunstyrelsens ordförande som också är kommunalråd, säger Peter Egardt (S).

– Vi kan ju se att socialdemokraterna inte lyckats med ett kommunalråd. Vi kunde styra kommunen. Det är ett slag i luften att hävda att det var för dyrt, säger Nils-Åke Norman (M).

”Fler partier borde samarbeta ... ”

Men trots lite gammalt groll så där veteraner emellan – så landar politikerna ändå i nästan samma slutsats.

– Jag tycker att fler partier borde samarbeta. Situationen vi befinner oss i dag är så allvarlig, säger Peter Egardt (S).

– Det hade varit bättre om man hade ett samarbete. Nu blir det en valfråga; vem kan man lita på när politiken väl kör igång, säger Nils-Åke Norman (M).

Oppositionspolitikern Nils-Åke Norman (M) Älvdalen Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.