Vid midnatt var alla uppe ur gruvan, meddelar SOS alarm. Foto: Niklas Hagman

Brand i gruva i Garpenberg – 100 personer satt fast på 800 meters djup

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga gruvarbetare som arbetade i Garpenberg under onsdagskvällen satt fast under jord i flera timmar till följd av en brand. Vid midnatt hade alla evakuerats.

– När larmet gick så fick alla som jobbade i gruvan gå till de säkra områdena, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden.

Larmet om branden kom vid 20-tiden. Enligt räddningstjänsten hade en transformator belägen 880 meter under marken fattat eld.

– Det var ingen fullskalig brand utan en liten rökutveckling. Situationen hanterades väldigt lugnt och vi har tränat på sådana larm mängder med gånger. Allt flöt på bra, säger Klas Nilsson, kommunikationschef vid gruvan.

Satt fast i timmar

Gruvarbetarna, ungefär 100 personer enligt kommunikationschefen, fick söka skydd i så kallade räddningskammare. Det är säkra rum med luft för flera timmar och radiokontakt med manöverrummet som ligger på marknivå.

Hur går ni vidare nu?

– Nu kommer medarbetarna få samtala med sina chefer, så att alla känner sig trygga på arbetsplatsen framöver, säger kommunikationschefen.

Ingen skadad

– Man ska ha respekt för gruvbränder, för det är långa avstånd och mycket rök som sprids där nere. Men samtidigt, när det börjar brinna i en gruva så vet man vart man ska ta vägen, det finns räddningskammare med jämna mellanrum, säger Nils Westlien, vakthavande räddningschef.

När röken ventilerats ut, vid 23-tiden, evakuerades gruvarbetarna. Ingen ska ha kommit till skada.

En polisutredning om arbetsplatsolycka är inledd.

Tidigare hade vi uppgifter om att 24 anställda nere i gruvan fick söka skydd, men det handlade om samtliga medarbetare, upp emot 100 stycken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i en räddningskammare. Foto: SVT/arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.