• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Delad bild – till vänster en bild på en man med skägg, blå jacka och mössa. Till höger en bild på en sittlift och en massa snö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känner oro på fem års sikt – vi behöver fler tekniker” – hör varför lifttekniker behövs. Foto: Sofie Lind/SVT

Branschlarmet: Stor brist på lifttekniker i skidbackarna

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lifttekniker, som sköter underhåll och säkerhet på liftar på skidanläggningarna, oroar många anläggningar där stora expansioner pågår.

Statusen på yrket måste höjas, menar Henrik Björk, som sitter med i den rikstäckande branschorganisationen SLAO:s teknikråd.

– Lönebiten är viktig, men sen är det annat runt omkring som till exempel utbildning. Många vet inte om att anläggningarna hjälper till att utbilda och även skickar folk på utbildning, säger han.

Henrik Björk beskriver hur det finns tre yrkessteg – det första är liftskötare som står i liften, sedan är det liftmekaniker och slutligen utbildade lifttekniker.

– Lifttekniker är det sista steget som jobbar mer mot kopplingsbara liftar på stolbanor och gondoler, förklarar han.

Mest arbete på sommaren

Henrik Björk är driftchef på Kläppen, men sitter också med i SLAO:s teknikråd där frågan nu väckts om hur fler ska lockas att vidareutbilda sig till lifttekniker.

– Man brukar få frågan vad man gör på sommaren? Det är då man jobbar som mest med det fortlöpande underhållet, förklarar han.

”Statusen måste höjas” – ser mer i klippet om fjällbranschens yrkesbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.