Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pontus Strålin i Falun berättar att flera kunder om dagen frågar efter film – hör mer i klippet. Foto: SVT

Internationell brist på filmrullar – fotohandlaren i Falun har haft slut sedan oktober

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som vill fotografera analogt nu och populariteten har vuxit kraftigt de senaste fem åren. Men leverantörerna av analog film klarar inte att möta efterfrågan.

– Jag har haft kunder från London och Madrid som frågat om jag har någon film, säger Pontus Strålin som är fotohandlare i Falun.

Fram till millennieskiftet användes främst kameror som laddades med analog film. Sedan kom de digitala kamerorna och mobiltelefoner som snabbt ändrade sättet att fotografera och dela med sig av bilder.

– Men nu ser jag att intresset för att fotografera med analog film ökar. Jag kan ha fyra till fem kunder om dagen som kommer in och frågar efter film, säger Pontus Strålin.

Stor efterfrågan på film – tomt i hyllorna

Samtidigt som Pontus Strålin ser att efterfrågan på analog film ökar är det tomt i hyllorna.

– Det finns ingen och det ser likadant ut överallt. Det är få fabriker kvar som tillverkar film och de kan i dagsläget inte få fram de volymer som efterfrågas, säger Pontus strålin.

Enligt Tobias Lehtinen, försäljningschef vid Focus Nordic, som är distributör av bland annat analog film i Sverige och Europa, så har intresset för analog fotogafering vuxit kraftigt.

”Det går sakta åt rätt håll men många produkter inom kategorin har lång leveranstid och det är stora mängder restnoterat”, skriver han i ett mejl till SVT Dalarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.