Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med esteteleverna Maja-Lo och Tilde vid Lugnetgymnasiet i Falun på fotoutflykt med analog kamera: ”Man måste tänka till mer.” Foto: Johan Lundahl/SVT

Ökat intresse för analogt fotografi – följ med elever på Lugnetgymnasiet i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Trots att möjligheterna till att fotografera digitalt ökat i och med mobilkameror, ökar intresset för att fotografera med analoga kameror.

Enligt fotoläraren Pär Söderholm vid Lugnetgymnasiet i Falun blir det fler och fler som besöker skolans mörkrum.

– Jag tror att ungdomar är väldigt stressade idag. De har mobiler och sociala medier och det går väldigt snabbt. Men när man jobbar med analogt foto går det långsamt. Man kan inte jobba snabbt, säger Pär Söderholm.

Maja-Lo Rasimus går tredje året på estetiska programmet på Lugnetgymnasiet och hon tycker speciellt om att fotografera med svart-vit film som hon själv kan framkalla och kopiera i skolans mörksrum. För henne är det just processen som lockar till att fotografera analogt.

– Man måste tänka till mer, det blir bara 36 bilder. Sedan får man vänta. Det blir helt enkelt mer spänning och känsla av det, säger Maja-Lo Rasimus.

Brist på film när intresset ökar

Att analog fotografering ökar i popularitet är något som fotohandlare runt om i landet märker tydligt. Tillverkarna av analog film hinner just nu inte med att producera så mycket film som efterfrågas.

– Att fotografera med film är något som ökat dramatiskt de senaste åren. Trenden började för fyra – fem år sedan och sen har det exploderat, säger fotohandlaren Pontus Strålin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.