Janna Johansson står i ett ljust rum med en avslappnad inredning. Hon har händerna lyfta i luften. I bakgrunden syns väggar med moderna dekorationer och en klocka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Plugg på distans men föreläsningar gemensamt i studiegrupp” – häng med Janna Johansson på en tur i lokalerna där Ludvikas nya förskollärare ska utbildas. Foto: Marja Andersson/SVT

Brist på förskollärare – nu ska fler utbildas i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Nu får Ludvika en egen förskollärarutbildning. I januari startar Karlstads universitet en utbildning på distans. Något som välkomnas av kommunen.

– Vi ser att det finns ett behov av utbildad personal och även att många elever vill gå den här utbildningen, säger Janna Johansson, ansvarig för HögskoleCentrum i Ludvika.

Sedan Högskolan Dalarna för några år sedan tappade sin examinationsrätt för förskollärare, finns ett stort behov av den här utbildningen i Ludvika kommun.

Lokaler och praktikplatser avgörande för universitetet

Karlstads universitet har utsett Ludvika och HögskoleCentrum på Samarkand till ett av de lärcentra som efter årsskiftet får hålla universitetets förskolelärarutbildning på distans. Ludvika uppfyller kravet på bland annat lokaler och studiesammanhang och möjligheten att ge elever praktikplatser. Det planeras för ett 30-tal utbildningsplatser.

– Vi har 23 förskolor och omkring 30 handledare som står redo att ta emot studenter, säger Maria Rosin, verksamhetsutvecklare, Ludvika kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.