En utredning tillsattes direkt efter olyckan. Nu presenteras resultatet. Foto: SVT

Broraset i Ludvika: Byggställning var underdimensionerad

Uppdaterad
Publicerad

Skanska har nu utrett det broras som inträffade 13 juli i Ludvika. I rapporten konstateras bland annat att en ställning på bygget var underdimensionerad.

– Vi måste se över rutinerna och kanske ha två av varandra oberoende konstruktörer som räknar på hållfastheten och sedan se om de kommer fram till samma sak i fortsättningen, säger Per-Arne Engström, regionchef väg/anläggning Norr Skanska till SVT Dalarna.

Sex allvarligt skadade

Det var den 13 juli som ett pågående brobygge rasade samman vid kajbron i Ludvika. Tolv personer skadades i samband med olyckan, varav sex fick allvarliga skador.

Broraset i Ludvika

Skanska, som ansvarade för brobygget, tillsatte en intern utredning efter olyckan som alltså nu är klar och har lämnats över till Arbetsmiljöverket. I rapporten konstateras att den direkta orsaken till raset var att den ställning som gjutformen stod på var underdimensionerad.

Omfattande uppröjningsarbete

Skanska har nu höjt kraven för riskhantering vid liknande byggen.

– Sådana här otäcka olyckor ska inte hända, men om de gör det är det viktigt att vi som bransch lär oss av dem, säger Lars Lindberg, vice VD Skanska Sverige i ett pressmeddelande.

Efter olyckan inleddes ett omfattande uppröjningsarbete och reparation av rälsen. Knappt två veckor efter olyckan kunde trafiken rulla som vanligt igen.

Färdig hösten 2018

I väntan på utredningen stannade brobygget upp. Det ska återupptas våren 2018 när tjälen gått ur marken. Bron beräknas vara färdig hösten 2018, vilket är ett år senare än den ursprungliga tidplanen.

Byggnads är kritiska

Kim Söderström är ordförande på Byggnads, Gävledala.

– Man ska komma ihåg att det här bara är Skanskas rapport och bild över händelseförloppet, säger han.

Exakt vad som hänt får framtiden utvisa menar han.

– Men vad man än kommer fram till så är det Skanskas ansvar, säger han.

Även förbundsordföranden för Byggnads, Johan Lindholm är kritisk till att olyckan kunde ske.

– Man ska komma ihåg att det omkommer 10-15 byggnadsarbetare varje år. Hade det varit lärare, journalister eller poliser, då hade det hänt något, säger Johan Lindholm.

TV: Se de dramatiska bilderna efter broraset

LÄS MER: Här hittar du samtliga artiklar om broraset i Ludvika

LÄS MER: Efter broraset: bygget skjuts upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broraset i Ludvika

Mer i ämnet