Bussbråket i Dalarna rullar vidare med nya turer

Uppdaterad
Publicerad

Nobinas juridiska ombud mailade direkt till förvaltningsrätten med en begäran om att de skrivna kontrakten ska ogiltigförklaras

Det var efter att Dalatrafik under torsdagen skrev kontrakt om direktupphandling, som Nobinas juridiska ombud reagerade och begärde att de skrivna kontrakten skulle ogiltigförklaras

Förvaltningsrätten har därför begärt att Dalatrafik ska skicka in kontrakten till domstolen för att avgöra om avtalen är giltiga eller ej. Under varje dag som domstolsbråken pågår äventyras möjligheterna för Dalarnas busstrafikanter att klara sina transporter efter halvårsskiftet. Dessutom kommer krånglet att kosta mer pengar för bussresenärer och skattebetalare än vad det annars skulle kostat om den ursprunliga upphandlingen gått igenom.

Bråken började redan under förra året då Dalatrafik gjorde en vanlig upphandling som slutade med att bussentreprenörerna Sambus och Arriva skulle få ett kontrakt på tio år. Nobina, som är det bolag som sköter trafik idag, lämnade inte ens något anbud eftersom de tyckte att villkoren som Dalatrafik ställde upp var orimliga. Det handlade bland annat om krav på helt nya bussar. Nobina har sedan dess överklagat alla steg som Dalatrafik tagit för att möjliggöra fortsatt busstrafik i Dalarna efter den 1 juli i år. Den begäran om ogiltigförklarande av direktupphandlingen som Nobina nu gjort gör att det återigen ser osäkert ut hur det kommer att fungera med busstrafiken framöver. Och det är bara lite drygt fyra månader kvar till det kan bli helt stopp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalatrafik

Mer i ämnet