Kommunledningen i Borlänge har informerat vårdnadshavare och elever om att två personer i de aktuella skolorna tas bort från skolledningen. Foto: SVT

Skolledningen stängs av efter kritik mot pedagog i Borlänge – uppgifter fanns om olämpligt beteende

Uppdaterad
Publicerad

Nu tas en rektor och en biträdande rektor bort från skolledningen vid två Borlängeskolor på grund av skolans hantering av den pedagog som har konfronterats av sajten Dumpen.

Under torsdagen har kommunledningen i Borlänge informerat vårdnadshavare och elever om att två nya personer har satts in för att vara skolledare i de aktuella skolorna.

Kommundirektören Jörgen Olsson berättar att det är en fråga om förtroende för skolans verksamhet, då det visat sig att det redan tidigare inkommit uppgifter om olämpligt beteende från samma pedagog.

– Det handlar om en tidsperiod på flera år, som de här uppgifterna gäller, säger Olsson.

Klagomålen hanterades felaktigt

I kommunens pressutskick står det:

”Vår kartläggning visar att det stämmer att skolledningen mottagit flera uppgifter om olämpligt beteende och kartläggningen visar dessutom att skolledningen inte har hanterat dessa uppgifter på rätt sätt. Därför saknas idag förutsättningar för skolledningen att fortsätta leda arbetet på skolan.”

De berörda personerna är däremot fortsatt anställda av kommunen.

– Med den kunskap jag har idag ser jag det som svårt att de ska kunna komma tillbaka till de befattningarna i framtiden, berättar kommundirektören.

Misstänks ha sexchattat med fiktiva barn

På hemsidan Dumpen har en pedagog verksam vid en Borlängeskola nyligen hängts ut med chattar som visar hur han hade konversationer med sexuellt innehåll och försökte stämma träff med fiktiva barn spelade av Dumpens medarbetare.

SVT har tidigare rapporterat om att pedagogen togs ur tjänst efter publiceringen, och att en internutredning inleddes, både mot pedagogen och de ansvariga på skolan.

Utredningen fortsätter

Nästa vecka ska det hållas ett extrainsatt föräldramöte och kommunens utredning fortsätter för att kartlägga rutiner och eventuella brister.

Samtidigt följer elevhälsan på skolorna upp så att elever som har haft kontakt med den aktuella pedagogen får det stöd och den hjälp som de behöver.

Patrik Bergström, grundskolechef i Borlänge står utanför stadshuset i Borlänge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från 24 september: Patrik Bergström, grundskolechef i Borlänge, berättar om den uppmärksammade Dumpen-publiceringen och hur de arbetar efter att informationen om pedagogen kommit fram. Foto: Johan Lundahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.