Här får gammalt byggmaterial nytt liv – stort intresse för Borlänges återbruksmodell

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på återvunnet byggmaterial är stort – det märks i Borlänge där den delvis kommunala satsningen Dala återbyggdepå nu varit i rullning i drygt ett år. Varje vecka säljs återvunnet byggmaterial där för cirka 30 000 kronor och intresset från andra kommuner runt om i landet är stort.

– Det är så många som är intresserade av det här. Vår byggdepå skapar jobbmöjligheter både för de som jobbar här men också de som jobbar på andra ställen med renoveringar, byggnationer och liknande, säger Christian Ohlans avfallschef på Borlänge Energi.

Butiken, som bland annat Borlänge kommun och Borlänge energi ligger bakom, är en satsning för att minska avfallet och för att bidra till klimatomställningen i hela Dalarna.

Dalarna – Klimatet i fokus

– Det som många framförallt tycker är intressant är just den samverkan vi har mellan olika partner, för det är inte bara vi som är med utan det är hela byggbranschen.

Andra anläggningar intresserade

Försäkringsbranschen har blivit ett nytt tillskott till byggdepån eftersom de hanterar skador och defekter. Istället för att den gamla spisen ska hamna på soptippen så kan den nu brukas av någon annan.

– Eftersom vi har den här byggdepån så är det många andra avfallsanläggningar som vill komma och titta vad vi har gjort. Vi har studiebesök varje vecka och det är så klart jätteroligt, säger Christian Ohlans.

Varför är byggdepån viktigt?

– För byggavfallet står för ett ton per person år och det är en väldigt stor avfallsmängd. Alla vinner på värdet av att man inte köper nytt, inte minst miljön.

Starta klippet för att höra Ohlans berätta om en av depåns oväntade storsäljare.

Fem populäraste sakerna på byggdepån:

1. Virke

2. Gips

3. Isolering

4. Toaletter

5. Byggverktyg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet