en pojke målar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branschorganisationen som ordnar byggkollot hoppas att barnen blir byggarbetare när de blir stora – se vad barnen själva säger om kollot. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Byggkollo ska locka barn till framtida bristyrken inom byggbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Inom några år kommer byggbranschen ha stort behov av mer arbetskraft enligt Byggföretagen. Genom att erbjuda byggkollo på sommarlovet hoppas branschen att 7-9-åringar ska bli intresserade och i framtiden välja något yrke inom bygg.

– Nu är det lite lugnt på grund av lågkonjukturen men redan nästa år ser vi att det kommer vända och på några års sikt kommer vi ha stora kompetensbehov, säger Niclas Engberg som arbetar med kompetensförsörjning på bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.

Störst brist är det nu på plåtslagare, väg- och anläggningsarbete samt betongarbetare.

Bristen på arbetskraft i Sverige

– Men på några års sikt är det alla byggyrken, säger Niclas Engberg.

Vill väcka intresse för byggbranschen

Det är ett bygg- och bilkollo som hålls i Falun och riktar sig till barn mellan sju och nio år. Det anordnas i samarbete med både bygg- och fordonsbranschen för att öka intresset för båda branscherna. På kollot bygger barnen tillsammans med elever och lärare från bland annat bygg- och anläggningsprogrammet på Lugnetgymnasiet. Intresset för kollot har varit stort.

– Vi har 50 platser totalt och närmare 180 har sökt, säger Jan-Erik Jons som arbetar som lärare på gymnasiet.

Även om det dröjer innan kollodeltagarna ska ut i yrkeslivet finns förhoppningen att ett intresse för bygg ska väckas på kollot.

– Det är väldigt tidigt än, men kollot har också fler funktioner. Som att ge gymnasieelever feriejobb, säger Niclas Engberg på Byggföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på arbetskraft i Sverige

Mer i ämnet