I videoklippet svarar meteorologen Tora Tomasdottir på Britts fråga om varför Särna sticker ut i väderstatistiken. Foto: SVT.

Chatt med SVT:s meteorolog – därför visar väderapparna så olika

Uppdaterad
Publicerad

Varför får Särna så ofta temperaturrekord och blåser det mer eller mindre nu för tiden? SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir svarade på era frågor – läs hela chatten här nedan.

Missade du den här chansen kommer det fler chattillfällen framöver. Kolla även in väderredaktionens egen hemsida www.svt.se/vader där du kan få en väderprognos för din ort och läsa artiklar om olika väderfenomen.

Väderfenomen, temperaturrekord och årstider – SVT:s meteorolog svarar på tittarfrågor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ulla Eberstål har inte fått nog av snö och undrar - kommer det mer?

Nu ser jag inte exakt var ni står men i fjällen kommer det mer snö! det kan komma mer snö även öster om fjällen men eftersom att solen står så högt så smälter den också snabbt. Jag önskar också att skidsäsongen kunde vara bra ett tag till ;)
Som det ser ut till påsk blir det nog ändå ok skidväder i fjällen, minusgrader på nätterna och plus på dagarna, svårvallat!

Tack för era frågor! Meteorologen Tora har nu svarat på samtliga frågor. Se alla frågor och svar nedan.

J • Har hört att om det varit en ”riktig vinter” blir det ofta en ”riktig sommar”, alltså om vintern är kall blir sommaren varm, för att typ medeltemperaturen på ett år är ungefär samma varje år, stämmer det? Betyder det att vi får en varm sommar i år? (Håller tummarna för att det stämmer!)

Det stämmer inte, vädret har inte något "minne". Mild vinter kan ge mindre vårflod tillexempel och varm sommar kan göra så att sjöarna fryser senare men att kall vinter ger varm sommar stämmer inte alls, inte heller att kall vinter ger kall sommar :)

Anna • Varför är det ofta både köldrekord och värmerekord i Särna?

Ställen där det ofta blir väldigt kallt på vintern får också ofta topptemperaturer på sommaren. Det beror på att platsen är hyfsat skyddad för vind och då påverkas temperaturen mer av instrålning eller utstrålning av värme. På vintern när det är vindstilla och inga moln blir det köldhål i sådana områden och på sommaren samlas den varma luften i samma område utan att blandas ut med svalare luft runtomkring.

Vädret 2021 • Hej finns det fortfarande chans att det kommer mer snö eller är det försent för snön nu?

Det kan absolut snöa igen! Men nu står solen så pass högt att det blir plusgrader på dagarna och då smälter också snön bort snabbt. Men fjällen kan få sig en omgång snö i helgen, skidsäsongen är inte helt slut än!

Mats • Varför regnar det så mycket när det åskar

Anledningen till att det åskar är att vattendropparna i molnen börjar röra sig både upp i molnet och även ner i samband med kraftiga vindar, då skapas en positiv och negativ laddning i molnet och när laddningen laddar ut ser vi en blixt och hör en åskknall. Så för att vi överhuvud taget ska få åska kommer vi också behöva ett stort moln med mycket vatteninnehåll och det ger ju då också stora mängder regn :)

Olle • Jag tycker att det blivit mycket mera blåsigt nu än det var förr ! Är det så?

Nej, det blåser inte mera nu än det gjorde förr, de senaste två åren har det faktiskt varit lite lägre medelvind än normalt i Dalarna.

Minnet är selektivt, kanske vi inte lägger blåsten på minnet?

Lokalt kan det blåsa mera om någonting har ändrats, till exempel om skog har avverkats i ett område så bli det ju blåsigare precis där.



Hej Tora! • Jag har länge funderat över varför temperaturen sjunker när solen går upp. Vad är det för fenomen?
Vidare undrar jag, varför Särna ofta är både, kallast och varmast i Sverige.
Är född och uppvuxen i Särna och bor nu åter där femtio år i förskingring.
Mvh
Britt Schedvin

Hej Britt!

När solen gått ner börjar värmen stråla ut från jorden, det sker hela natten men i och med att temperaturen sjunker avtar också vinden. Blir det helt vindstilla sjunker temperaturen ännu snabbare. Precis i soluppgången når inte solens strålar ner till marken för att värma ännu och därför fortsätter temperaturen att sjunka lite till. Men så fort solen nått tillräkligt högt stiger temperaturen igen :)

Särna ligger skyddat och får därför inte så mycket omblandning av luften när det är vindsvagt, därför blir det snabbt väldigt kallt på vinternätter när utstrålningen är som störst men också väldigt varmt på sommaren när luften står stilla.

/Tora

Ann • Hej, jag undrar om det finns meteorologisk forskning som studerar fåglars flyttmönster, dvs när de kommer till en plats om våren resp. lämnar om hösten? Jag har ett fågelpar som nu har besökt mig i fem år, de kommer i mitten av april (datum kan skilja sig åt med ett par dagar, inte mer) för att sedan alltid lämna den 5 augusti. De verkar kunna göra mycket exakta väderobservationer, oberoende av ev. klimatförändringar. Jag räknar numera vår och höst efter fåglarna. Skulle vara intressant att veta om man forskar på fåglars ”väderminne”?

Mycket bra fråga! Jag vet inte faktiskt, det krävs nog att en meteorolog och en ornitolog samarbetar i så fall för fåglar går ju kanske inte bara på värmen/kylan utan kan gå på till exempel dagsljus.

Hälsa fågelparet!

Veliga Vera • Varför kan prognoserna skilja sig så markant åt mellan olika vädertjänster? Har någon gång hört att om man är intresserad av vädret och vindarna på västkusten så stämmer YR oftare medan SMHI är säkrare på prognoser längre upp i inlandet. Kan det stämma?

Prognosen du ser i din väderapp kommer från en vädermodell, det finns ca 4-5 vädermodeller som de olika apparna använder. SMHI och YR har meteorologer som väljer in den modellen som passar bäst och justerar samtidigt datan lite men andra appar anvädner sig bara av en modell. Så det beror helt enkelt (eller inte alls enkelt, det är jättekomplicerat) på vilken vädermodell som du ser i appen och hur bra just den vädermodellen är på att fånga upp väderläget just nu.

YR kommer ju från det norska väderinstitutet och därför kan den modellen de valt att läsa in stämma lite bättre i områden nära Norge.

Mitt tips är att kolla på (SVTs vädersändningar såklart) många olika appar, om alla appar säger ungefär samma sak blir det nog precis så, är apparna väldigt olika har vädermodellerna svårt att fånga väderläget och då gör du bäst i att läsa meteorologernas kommentar på SVT-väder eller SMHIs hemsida.

Sen finns det en faktor till i apparna, vi upplever grafiken på olika sätt, exakt samma väder kan se rätt olika ut beroende på hur till exempel regnsymbolen är ritad, samma väder med olika design kan ju både se ut som skyfall eller duggregn...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.