Alva och Albin Hinders skolväg går numera i mörker. Foto: Anders Hansson/SVT

Alva och Albin tvingas gå i mörker till skolan i Orsa: ”Läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Hansjö, i utkanten av Orsa, är missnöjda med att Trafikverket tagit bort vägbelysningen när de byggde en gång- och cykelbana, en så kallad GC-väg. Enligt de nya reglerna behövs ingen belysning – trots att det är bland annat går barn på vägen när de ska till skolan.

– Läskigt! säger de båda syskonen Alva och Albin Hinders om att gå på den mörka vägen till skolan.

De tycker att det kändes säkrare när det fanns belysning.

Det handlar om en sträcka på 800 meter, där Trafikverket byggt GC-väg. När den byggdes så revs de gamla, men fullt fungerande, belysningsstolparna ned för att ge plats åt den nya gång- och cykelvägen.

Bilar på gångbanan av misstag

Men i det uppkomna mörkret har det hänt att bilar kört ut på GC-vägen.

– Vi hoppas på att vi får belysning på vägen nu direkt, säger Hampus Paulsson, som är sambo med syskonen Hinders mamma.

– Det borde det varit direkt och det blir säkert en merkostnad att sätta upp den nu i efterhand. Det är bedrövligt!

Svårt att hitta för turister

Vägen används även av många andra gångtrafikanter som vill promenera eller rasta sina hundar, och den leder även fram till avtagsvägen för Orsa kommuns största turistmål, skidanläggningen och rovdjursparken i Grönklitt. Där i korset har det nu blivit becksvart på morgon och kväll, vilket gör att turister som kanske inte hittar så bra riskerar att missa avtagsvägen till sitt mål.

Men Trafikverket hänvisar till nya regler för belysning och att det generellt blir mycket säkrare när bilar och gångtrafikanter har varsin vägbana.

I klippet får du träffa barnen på sin skolväg, höra det oroliga föräldraparet och höra vad Trafikverket anser om situationen med den mörklagda vägsträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.