En igångsättning av en överburen graviditet sker idag i Sverige efter 42 fullgångna gravidveckor. I många andra länder i Europa och USA sker detta i vecka 41. I Dalarna har man nu, som första region, börjat med tidigare igångsättningar.
Bakgrunden till beslutet – en studie
2017 påbörjades en nationell studie av Sahlgrenska Universitetssjukhuset där 15 förlossningskliniker runt hela landet deltog. Syftet var att undersöka vad som var bäst för barnet och mamman, en igångsättning i vecka 41 eller 42. Studien skulle pågå i tre år, men stoppades i förtid pågrund av de preliminära resultaten.
– Vi fick information om att man hade sett att det var en bättre överlevnad för barnen för dom som sattes igång i vecka 41 istället för vecka 42. Då pausade man studien först för att se att det inte vara något annat som låg bakom, men det verkade vara sant, så då tyckte man inte att det var etiskt att fortsätta studien, säger Agneta Romin, chef för kvinnosjukvården i Dalarna.
”Vi kunde inte vänta med förändringarna”
I Dalarna valde man, att på eget initiativ, börja med tidiga igångsättningar istället för att vänta till vecka 42.
– Vi hade något dödsfall här i Falun där patienten ingick i studien. Så det kändes ännu starkare. Vi diskuterade och kunde inte se att det fanns någon annan väg. Vi kunde inte vänta med att göra dessa förändringar, säger Agneta Romin.
Studien ska granskas innan publicering
De slutgiltiga studieresultaten från Sahlgrenska väntas komma under hösten efter en extern granskning, och i nuläget kan de ansvariga för studien inte kommentera resultaten. De berättar dock att en godkänd studie på sikt skulle kunna förändra förlossningsrutinerna i hela landet.
– Medicinska framsteg sker hela tiden, man kan inte titta tillbaka och säga att det man gjorde tidigare var fel. Man gjorde det bästa man kunde med den kunskap man hade. Men när man har kunskap ska man ta tillvara på den, säger Agneta Romin.