Dalarnas ungdomar mår sämre – ”Bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas ungdomar mår sämre än för tre år sen. Tjejerna mår sämre än killarna. Det visar en LUPP-undersökning som presenterades för länets politiker och tjänstemän i Falun igår.

De två stora frågorna i enkäten handlar om hur man mår, och hur nöjd man är med livet som helhet. Jämfört med LUPP-enkäten som gjordes 2015 så uppskattar ungdomarna i Dalarna att de är mindre nöjda med sina liv, och att de mår sämre. Och det är tydligt att tjejerna mår sämre än killarna. 

– Det är bekymmersamt. Vi ser den här trenden nationellt men det är ändå något man vill gräva djupare i och se vad kan vi göra för att få upp de här siffrorna för att unga ska må bättre och känna sig mer nöjda med livet, säger Peter Möller, samhällsanalytiker Region Dalarna.

”Självupplevd hälsa bra mått”

LUPP står för Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Undersökningen genomförs via en enkät där elever på högstadie- och gymnasieskolor får svara på olika frågor.

I vissa kommuner genomförs undersökningen varje år. Men det här var andra gången undersökningen genomfördes i alla kommuner i länet under samma period, oktober och november 2018. Det är alltså också första gången det går att jämföra resultaten på länsnivå. 

– Att svara på hur man mår, alltså självupplevd hälsa är ett väldigt bra mått på hur människor verkligen mår. Det korrelerar jättebra med till exempel medellivslängd om man tittar på äldre. Om man upplever att man att man mår bra då lever man lite längre än om man mår dåligt. Oavsett vad medicinska tester visar, förklarar Peter Möller.

Lågt förtroende för vuxna

En annan sak som sticker ut i undersökningen är enligt Möller och ungdomsstrategen Johanna Tangnäs, att förtroendet för vuxna har sjunkit. På den positiva sidan visar enkäten att killar på gymnasiet upplever att de har ett större inflytande och vill vara med och påverka i sin kommun, jämfört med 2015.

Majoriteten nöjda

Trots att enkäten tydligt visar att dalaungdomarna uppskattar sitt mående och sin livskalitet som lägre än för tre år sen, ser ungdomsstrategen Johanna Tangnäs vid Region Dalarna ändå positivt på det totala resultatet. 

– Ja, över lag kan man säga att de allra flesta unga i Dalarna har det bra. Uppemot 90 procent uppger att de är nöjda med livet. Till exempel skolan och familjen och kompisar och så vidare, så det är ju en viktig grund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.