Dalatrafik överklagar nej till kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i landet har det funnits fast installerade kameror på bussar i mer än tio år. Trots det fick Dalatrafik nyligen nej av Länsstyrelsen när man nyligen ansökte om att få installera kameror i bussarna i Falun-Borlänge området.

På kort tid har det nu inträffat tre fall av misshandel på bussar i Borlänge som polisen nu utreder. Dalatrafik har nu beslutat att överklaga kamerabeslutet till Förvaltningsdomstolen och har efter de senaste händelserna nu starkare skäl för sina ansökan.

– Dalatrafik har inte visat att man har problem med brottslighet och då har integritetsintresset vägt över, säger Karin Kjellin vid Länsstyrelsen om sitt beslut.

Dalarna – Dalatrafik

– Oroligheterna har eskalerat kraftigt de tre senaste veckorna, säger Dalatrafiks trafikchef Bengt Benjaminsson om den nuvarande situationen. 

Misshandel efter att väktare satts in

Efter bråk och oroligheter på linje tre mellan Kvarnsveden och Jakobsgårdarna utreder polisen nu tre olika fall av misstänkt misshandel. Dessa inträffade för tre veckor sedan efter att Dalatrafik satt in väktare på linjen som bland annat används av många grundskoleelever.

– Det är kanske så att väktare i uniform triggar vissa element, funderar Benjaminsson om oroligheterna och fortsätter:

– En del beter sig som de är helt ouppfostrade.

– Kamerorna ska underlätta för polisen. Det är enbart polisen som efter polisanmälan ska ha tillgång till det som är inspelat och på så sätt kunna bevisa brottslighet, säger han.

– Kameror kan också vara med och förebygga bråk och oroligheter, säger Bengt Benjaminsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalatrafik

Mer i ämnet