Två värnpliktiga sitter med en pokal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in till soldathemmet – Erik Nybond och William Grönholm berättar varför det är viktigt. Foto: Johan Lindgren/SVT

Dalregementet utsett till Sveriges bästa förband av Pliktrådet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att tidigare ha fått kritik från Pliktrådet har Dalregementet nu utsetts till Sveriges bästa förband. Under de senaste åren har man arbetat med förbättringar av de värnpliktigas utbildning och möjligheter till fritidsaktiviteter.

– Det känns mycket glädjande och vi är stolta över det, säger Joakim Berggren som är ställföreträdande kompanichef.

Det framkom en rad brister när Pliktrådet, som representerar värnpliktiga, besökte Dalregementet 2022. Rådet ansåg bland annat att de värnpliktiga saknade möjligheter till en meningsfull fritid och att testerna innan utbildningen inte var anpassade till utbildningens krav.

Sedan dess har regementet arbetat med förbättringar. Bland annat har ett soldathem inrättats. Det drivs av Svenska soldathemsförbundet och ska fungera som ett stöd och mötesplats för de värnpliktiga.

Från kritik till beröm för regementet

Arbetat med förbättringarna har gett resultat. Nyligen utsågs Dalregementet till Sveriges bästa förband 2024 av Pliktrådet.

– Man känner sig väldigt stolt över förbandet och alla befäl som jobbat så hårt för att vi ska kunna få den här utmärkelsen, säger William Grönholm som är skyttesoldat.

PLIKTRÅDET OCH VÄRNPLIKTSKONGRESSEN

Pliktrådet representerar Sveriges totalförsvarspliktiga, deras intressen och deras åsikter. Rådet för deras talan gentemot samhället och svenska myndigheter, däribland politiken och Försvarsmakten. Pliktrådet genomför två rutinmässiga förbandsbesök per verksamhetsår.

Värnpliktskongressen genomförs varje år och är pliktrörelsens högsta beslutande organ. Den utgörs av 100 värnpliktiga ombud från landets samtliga förband.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.