Fler par dansar på ett trångt dansgolv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ingen rim och reson” – hör vad Larz-Kristerz från Älvdalen tänker om hur momssatsen ändras beroende på om publiken står eller dansar framför scenen. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Larz-Kristerz från Älvdalen i upprop: Vill ha lika låg moms för dansande som för stående publik

Publicerad

Ett stort antal ledande dansband kräver nu i ett gemensamt upprop att den så kallade Dansbandsmomsen tas bort och sänks till sex procent som för övriga kulturevenemang.

– Det handlar om en mångårig orättvisa som en gång för alla måste få ett slut, menar band som Larz-Kristerz och Donnez.

Idag är momsen på 25 procent per såld biljett. Hade publiken suttit eller stått stilla under spelningen hade evenemanget räknats som konsert och då betalar man så kallad kulturmoms på sex procent. En skillnad som retat dansbanden länge och där flera nu går ihop i ett gemensamt upprop, något Dansbandsnytt var först att berätta om.

– Hade någon sagt ”vi ska in och lyssna på Larz-Kristerz” så hade momsen varit 6 procent, men säger någon ”vi ska in och dansa och ha kul”, då blir det 25 procent. Helt ofattbart, säger artistbokaren Mats Tigerström, som bland annat har hand om bokningarna för bland andra Larz-Kristerz från Älvdalen.

Ytterligare en skillnad är om dansen utförs till inspelad musik – då är momssatsen också 6 procent, då det räknas som idrott och motion. Men spelas samma musik live blir momsen 25 procent.

Velat sänka momsen länge

Diskussionen om det som kallas ”dansbandsmomsen” i branschen har pågått länge. Redan för över tio år sedan var den på gång att tas bort, men ännu har det inte hänt.

I höstas la Moderaterna fram en motion för att ta bort momsen – men motionen avslogs i skatteutskottet. Målet med uppropet är att politikerna ska ta upp frågan igen.

Detta är ”dansbandsmomsen”

25 % är den generella momssatsen i Sverige, och gäller för de flesta varor och tjänster. Men vissa delar av kultursektorn omfattas av ett undantag.

Exempelvis konserter, teater eller balettföreställningar har en lägre momssats på 6 %. Tanken är att sänka biljettpriserna för konsumenten, och därmed öka tillgängligheten och deltagandet i kultur. Men vilka delar av kulturlivet ska omfattas och inte? Dansbanden har sedan 90-talet stridit för sänkt moms.

I nuläget omfattas inga evenemang där man dansar till musiken, av undantaget. Skattesatsen på 25% gäller alltså alla typer av dansevenemang, oavsett om det är elektronisk musik, salsa, eller en orkester man dansar till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.