Hör bussbolagets vice VDJohan Eriksson om varför han tror att yrket tappar status bland ungdomar. Foto: Lars-Gunnar Larsson/SVT

Därför är det så svårt att rekrytera nya bussförare

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av länets bussförare är äldre än 60 år, enligt en rapport från Transportföretagen. Men det utbildas inte alls tillräckligt många ungdomar som kan ta över efter pensionärerna i framtiden.

En av de stora skillnaderna jämfört med för några decennier sedan är att betydligt färre ungdomar får körkortsbehörigheten genom sin militärtjänstgöring.

– Många av de äldre tog sina busskort när de gjorde lumpen, den förmånen har vi inte som arbetsgivare idag, säger Johan Eriksson, vice VD på Västanhede trafik.

Busstrafiken i Dalarna

Eriksson tror också att bussföraryrket har fått en sämre status i samhället, i videoklippet kan du höra hans resonemang kring vad det beror på och vad branschen kan göra för att yrket ska bli mer attraktivt igen.

Droger bakom många överfall

En annan aspekt av problemet kan finnas i förarnas arbetsmiljö. På många bussar har kontanthanteringen försvunnit, men hot och våld mot förare förekommer fortfarande. Enligt Eriksson är droger eller alkohol gemensamma nämnare för de flesta överfallen.

– Den stora förbättringen skulle vara om vi fick sätta upp kameror i bussarna för att trygga passagerarnas och förarnas säkerhet, anser han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstrafiken i Dalarna

Mer i ämnet