• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En man går på lina vid Fulufjällets nationalpark över vattenfallet Njupeskär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Adrien och de andra går på den polisanmälda linvandringen över Njupeskär Foto: Adrien Montcoudiol/privat

De gick på lina över Njupeskär – ”Ville inte utsätta någon för fara”

Uppdaterad
Publicerad

I lördags gick flera personer lina över Njupeskärs vattenfall, något nationalparken kommer polisanmäla. Gruppen passerade bland annat en förbudsskylt vid ravinen.

– Vi gjorde fel att inte informera Naturum men försatte aldrig någon i fara eller gjorde skada på naturen, säger Adrien Montcoudiol, en av dem gick över fallet.

Adrien menar att säkerhet är av yttersta vikt. Han hade själv rekat platsen vid Njupeskär innan linvandringen och ansett att den varit säker nog att sätta upp linan vid.

– Njupeskär har länge funnits på min lista. Jag har gått runt fallet tidigare och känt att ”här vore det superhäftigt att kunna få en lina”, säger Adrien Montcoudiol, yrkesklättrare som tidigare har gått på lina i fjällen i Åre bland annat.

Kontaktade inte parken

Adrien säger att de långa tillståndsprocesserna är en orsak till att gruppen inte kontaktade parken och han menar att man enligt allemansrätten borde kunna gå där. I Njupeskär behövdes inte heller någon förankring i berget.

Men visst hade ni möjlighet att kontakta länsstyrelsen eller personal på plats via till exempel telefon innan ni gick?

– Det hade vi kunnat göra på lördagsmorgonen, absolut. Men det var väldigt mycket människor och vi var oroliga för linan och ville upp så snabbt som möjligt.

Vill skapa dialog

Adrien säger nu att gruppen i framtiden ska försöka kontakta berörda vid lindvandringar.

– Det är något vi tar med oss. Vi vill gärna ha en dialog och vi har inte haft någon intention att utsätta någon för fara, säger Adrien Montcoudiol.

Det är fler som gått på lina vid Njupeskär, bland annat en man vid namn ”Sylwato” i augusti år 1951. Det var dock långt innan Fulufjället blev nationalpark med säkerhetsföreskrifter och regler år 2002. Foto: Bengt Mattsson, montage: Sofie Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.