Lars Carlsson, Emil Genesjö och Matilda Möller ska bada i alla Orsa kommuns 320 sjöar och tjärn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Lars Carlsson, Emil Genesjö och Matilda Möller på bad i Lidtjärn, en av de 320 sjöar och tjärnar i Orsa kommun de har som mål att doppa sig i. Foto: Johan Lundahl/SVT

De ska bada i Orsas alla sjöar – följ med till sjö nummer 47

Uppdaterad
Publicerad

De tre kollegorna på Lantmäteriet, Lars Carlsson, Emil Genesjö och Matilda Möller, har under ett par år bedrivit en annorlunda typ av teambuilding på sin fritid: De ska bada i Orsas alla 320 sjöar.

– Om vi fortsätter i den här takten kommer vi väl vara klara om tolv år. Så vi kanske måste steppa upp lite, säger Emil Genesjö.

Lidtjärn är det 47e doppet. Idén att bada i en kommuns alla sjöar fick Lars Carlsson när han för några år sedan hörde om Martin Johansson som har målet att bada i Ludvika kommuns alla 581 sjöar.

Badet är inte prio ett

– För oss handlar det mycket om att ta sig till platser dit man inte hade gått annars. Det är ett äventyr och en naturupplevelse. Själva strapatsen är rolig, säger Lars Carlsson.

Badsällskapet använder Lantmäteriets allmänna kartor när de väljer vilka sjöar som ska erövras.

– Vi utgår från de sjöar och tjärnar som har namn på kartan och det är strax över 320 stycken, säger Lars.

Många otillgängliga platser

Oftast handlar det om att sig till platser en bra bit ute i skogen och vandra genom mossar och våtmarker.

– Det finns bara ett par stora sjöar. De flesta är skogstjärnar som Lidtjärn vi är vid idag – 15 000 kvadratmeter och ganska grunda, säger Lars.

Att nyttja allemansrätten och ha möjlighet att röra sig på marker som ofta ägs av någon är en fantastisk rättighet tycker Matilda Möller.

– Det är en frihet att man kan ta sig ut i naturen på det här sättet, säger hon.

Tänker på säkerheten

Innan de ger sig ut på sina strapatser ser de till att någon vet vart de ska, de tar med mobiltelefon för navigering och har alltid med första förband och vatten.

– Vi har också rep med oss. Ibland är det så igenväxt och dyigt att det kan vara lite svårt att ta sig ur vattnet, säger Emil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.