Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ju fler vi är som kan använda livboj, desto fler liv kan vi rädda varje sommar” – så använder man en livboj. Vattensäkerhetsexperten visar. Foto: Johan Lindgren/SVT

Uppmaningen: Testa livbojen på stranden

Uppdaterad
Publicerad

Testa att kasta livbojen som finns på många svenska badplatser. Det uppmanas besökare på badstränderna att göra nu under sommaren.

Både Svenska livräddningssällskapet och försäkringsbolaget Trygghansa menar att det är bra för alla som befinner sig på en badplats att ta ner och prova att kasta ut livbojen i vattnet.

– Vi uppmanar alla att testa utrustningen för att öva, så man vet hur den fungerar. Men häng alltid tillbaka den så att den kan användas när den verkligen behövs också, säger Jill Af Edholm på Svenska livräddningssällskapet.

Man är själv ansvarig för att hänga tillbaka livbojen efter att man testat den, menar hon.

Meddela om utrustningen är trasig

Hon påpekar också att det kan vara av vikt att testa utrustningen för att upptäcka om något är trasigt. Då ska man genast vända sig till markägaren eller kommunen som äger marken, så att de kan åtgärda det snarast.

”Undvik att sitta med telefonen”

Utöver det tipsar Af Edholm att alltid bada tillsammans med andra och ha uppsikt över andra.

– Och undvik att sitta med telefonen på stranden, framför allt om man har barn, så att man har koll, säger Jill Af Edholm.

I videon: Så använder man en livboj – vattensäkerhetsexperten Eva Jarnhäll visar och förklarar: ”Är du inte livräddare så är det tryggast för dig att försöka stå kvar på land och kasta livbojen till den nödställde istället för att bege sig ut i vattnet själv”.

Så många omkom i drunkningsolyckor

  • Till och med maj i år omkom 21 personer i drunkningsolyckor i Sverige.
  • Under 2023 dog 73 personer i drunkning – bland annat i samband med bad, på isar och i båtolyckor.
  • De senaste tio åren har mellan 68 och 137 personer omkommit varje år i drunkningsolyckor.
  • Enligt Svenska livräddningssällskapet har värme och många soltimmar en mörk baksida – tidigare år har det inneburit högre drunkningstal.

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.