Foto: Ylva Persson, SVT

Deras forskningsprojekt ska göra att astronauter känner sig hemma

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är det dags för Scandinavian innovation award i Trondheim i Norge. Från Sverige tävlar bland annat Aspeboda science club.

– Vi har forskat om rymden, säger Erik Snellman, en av de som är med i laget.

Aspeboda science club är ett fritidslag med sju barn som träffas efter skolan och på helgerna, som för första gången nu deltar i First lego league som går ut på att programmera.

– Det här är en tävling som består av fyra delar, dels ska man bygga en robot och programmera den så att den klarar olika uppdrag på en bana. Sedan är det en forskningsdel och i år var temat rymden, säger Cia Emretsen som är lagledare.

Ett av tio lag

I Aspebodagården har förberedelserna pågått sedan före jul. Det startade med 900 skandinaviska lag – nu är det tio kvar där Aspeboda science club alltså är en av dem. Barnens innovation är en robot med ett antal kameror.

– Det är ett forskningsprojekt som ska hjälpa astronauter, eller de som är bortresta, att känna sig hemma när de är borta, förklarar Emma Falk, en av lagets medlemmar.

VR-glasögon

Tanken är att astronauten, genom ett par VR-glasögon, kan vara med på till exempel ett midsommarfirande – i rymden. Glasögonen visar alltså olika omgivningar i 360 grader som gör att det känns som att astronauten är där, fast den i själva verket är i rymden eller någon annanstans.

Tävlingen i Norge består av fyra delar och Aspebodalaget gick vidare i forskningsdelen.

– Ja vi vann ett pris i Borlänge där vi vann en tävling och då blev vi utvalda att åka dit (till Norge, reds.anm), säger Lukas Sjögren som också är en av lagets medlemmar.

Det lag som vinner Scandinavian innovation award har möjlighet att bli uttagen till Global innovation award som hålls i USA.

Starta klippet ovan för att höra barnen berätta om tävlingen och deras idé.

Det här är Scandinavian innovation award:

Scandinavian Innovation Award (SIA) är en hyllning till de innovativa lösningar som lagen i årets First Lego League har tänkt ut.

SIA baseras på projektdelen i First Lego League, där lagen själva har tänkt ut en innovativ lösning på ett problem de själva har definierat utifrån årets uppdrag.

Konceptet bygger på Global Innovation Award, en global tävling som arrangeras årligen av FIRST i USA. Där deltar 20 lag från hela världen.

Vinnarna av Scandinavian Innovation Award får skicka in sin lösning till Global Innovation Award, men bara 20 lag väljs ut, så det skandinaviska vinnarlaget är inte garanterat en plats.

Källa: hjernekraft.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.