I SVT:s granskning visar det sig att kommunens högste tjänsteman, kommundirektör Dan Nygren, har missbrukat visselblåsarfunktionen. Han har lämnat in ett ärende på falska grunder i vad som ser ut att vara ett försök att göra sig av med en förvaltningschef.
Undanhöll information
Granskningen avslöjar att Dan Nygren har undanhållit utredarna information som hade kunnat fria chefen. Den visar att Nygren själv har agerat felaktigt i än högre grad än den misstänkta chefen. Han har även suttit på informationen med anklagelserna i flera månader, utan att hantera dem i egenskap av chef med personalansvar.
Riktade anklagelser mot chef
Det var ledningsförvaltningens chef, Inger Klangebo, som var den misstänkta. Hon anklagades för att ha gjort direktupphandlingar på ett felaktigt sätt, för att ha tillskansat sig en utbildning värd omkring 100.000 kronor och dessutom ha gynnat ett bolag där hennes man jobbat.
Vi tar anklagelserna punkt för punkt:
1. Otillåtna upphandlingar.
Klangebo ska ha köpt omfattande tjänster från bolag som ägs av XX eller representeras av XX .
De externa revisorerna som gör utredningen, KPMG, konstaterar att Klangebo gjort fel, men att hon inte är ensam utan ett stort antal tjänstemän vid kommunen gör samma fel.
SVT:s granskning:
Dan Nygren finns själv bland dem som gjort fel. Han har slutattesterat fakturor från ett av de utpekade bolagen för tio gånger så mycket som Klangebo gjort.
Dan Nygren har dessutom i en rad mejl uppmärksammats på att det generellt finns felaktigheter i kommunens direktupphandlingar och att något bör göras åt det.
2. Utbildningen
Klangebo ska ha tillskansat sig en utbildning.
KPMG konstaterar att det finns ett avtal och att kommunen har betalt i enlighet med det.
SVT:S granskning:
Kommundirektören undanhåller avtalet för revisionen. Först en vecka efter att anklagelserna lämnats in, när Klangebo själv får reda på att det är hon som är misstänkt i visselblåsarärendet och själv tar fram avtalet blir det känt. Det visar sig att Dan Nygren själv har skrivit under avtalet och att han dessutom inte har diariefört det.
3: Gynnande av bolag där sambon är anställd
KPMG bedömer att Klangebo inte har gynnat bolaget.
SVT:s granskning:
Klangebo har slutattesterat fakturor från bolaget för 15 000 kronor. Dan Nygren har själv slutattesterat för 150 000 kr. Han är dessutom bekant med VD:n sedan sin tid i försvaret.
Dan Nygren har inte velat ställa upp på någon intervju. I ett mejlsvar säger han dock att han lämnade in ärendet åt någon annan som inte litade på visselblåsarfunktionen. Så här skrev Dan Nygren i ett öppet brev när han meddelade sin avgång efter granskningen.
SVT Nyheter Dalarna har i sin granskning även avslöjat att korruptionen i Peabaffären var mer omfattande än vad som tidigare framkommit i rättegångarna och att kommunen fortfarande har problem med att följa lagen om offentlig upphandling.
Visselblåsarfunktionen i Falun
Visselblåsarfunktionen inrättades efter skandalerna i den så kallade Peabaffären. Den är en åtgärd för att komma till rätta med problemen med bland annat en mutkultur och felaktiga upphandlingar. Här ska anställda och förtroendevalda i kommunen kunna lämna tips när man misstänker allvarliga oegentligheter i verksamheten. Den får dock inte ersätta chefers personalansvar och ärenden får inte lämnas in av mellanhänder för att undvika att tjänstemän lägger sig i utredningen.