Foto: Fredrik Sandberg TT

Dramatisk ökning av bluffakturor

Uppdaterad
Publicerad

I Bergslagen ökade polisanmälningarna gällande bluffakturor med 170 procent under årets första sex månader jämfört med samma period i fjol.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har bluffakturor blivit allt vanligare. Samtidigt tycks de bli allt svårare att kunna skilja de falska fakturorna från de äkta och bedragarna lever på att man inte är uppmärksam.

– Det behöver inte se ut som en faktura, utan det kan vara att man tackar ja till en katalog eller något sånt, berättar Karin Ringsby, företagare i Falun.

Bedragarna skickar ut tusentals utskick åt gången, och ofta skickas de utomlands ifrån som till exempel Baltikum. Något som gör att det blir extra svårt att komma åt bedragarna.

– Det är svårt när de håller till utomlands och pengarna studsar snabbt mellan olika konton och försvinner, säger Anders Stikå, som är chef vid bedrägeriroteln på polisen i Dalarna.

Förra justitieministern pratade om skärpt lagstiftning för att motverka de försåtliga utskicken, men någon proposition har vare sig förra eller nuvarande regering åstadkommit.

EXTERN LÄNK: Svensk handels varningslista

Vad kan du göra om du fått en bluffaktura?

  • Bestrid fakturan genom att stryka ett streck över den och skriv ”Bestrider betalningsansvar- ej beställt”. Bestrid på ett sätt som visar datum och tid, till exempel via e-post, fax eller rekommenderat brev. Returnera sedan fakturan till avsändaren och spar kopia på det du skickat.
  • Gör en polisanmälan. Falska fakturor är försök till bedrägeri och bör anmälas till polisen.
  • Får du påminnelse eller inkassobrev ska du bestrida dem på samma sätt. Motivera varför du bestrider och skicka med kopia på tidigare bestridande.
  • Om betalningskravet lämnas till Kronofogden får du ett brev från oss. Bestrid även detta omgående, annars kan fordran bli fastställd som en skuld. Skriv att du bestridit fakturan och att det inte finns någon skuld.
  • Efter du bestridit till oss kan företaget välja att driva ärendet vidare till tingsrätten. Det är då upp till företaget att bevisa att ni ingått ett avtal.

Källa: Kronofogdemyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.