Hör vad ordförande i miljö- och byggnämnden Kristoffer Olerås (C) säger om Mark- och miljödomstolens utlåtande och hur planerna ser ut nu. Foto: Anders Hansson/SVT

Dubbel bakläxa på bygglovet för äldreboende i Säter

Uppdaterad
Publicerad

Efter dubbla bakläxor på det bygglov som miljö- och byggnämnden i Säters kommun utfärdat för ett nytt äldreboende på Prästgärdet tvingades nämnden på onsdagen hålla ett extra möte. Nu har nämnden utfärdat ett nytt kombinerat bygg- och marklov.

Strax före jul meddelade Mark- och Miljödomstolen att de upphävt det bygglov som redan tidigare dömts ut av Länsstyrelsen Dalarna. Bygglovet var oklart i sina formuleringar, kunde tolkas på flera olika sätt och måste därför göras om.

Det extrainkallade nämndmötet har gett ett tillstånd som är ändrat i flera avseenden, för att möta den kritik som funnits. Solcellerna på taket har tagits bort eftersom de skulle blänka och kanske blända grannar, byggnadens tidigare klumpiga intryck har ändrats så att det ser nättare ut och bättre smälter in i miljön och annan färgsättning kommer att väljas på innergårdarna.

– Vi har tagit intryck av de här synpunkterna och ändrat i det nya beslutet, säger Kristoffer Olerås (C), ordförande för Miljö- och byggnämnden i Säter.

Försenat och fördyrat

Bygget kommer nu att bli minst ett år försenat gentemot den ursprungliga planen vilket också kommer att göra äldreboendet dyrare än beräknat.

– Hur mycket återstår att se, säger Olerås som menar att miljö- och byggnämnden kommer att lära sig av det här.

Bygget kommer nu att stå stilla till mitten av januari när det nya beslutet kan vinna laga kraft – om inte det också överklagas.

Hör mer om den trassliga byggprocessen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.