Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spannmålsbonden Josefin Samuelsson om förra årets fiasko och tankar om årets skörd: ”Fick ungefär 40 procent av normalskörd på det mesta då.” Foto: Niko Ago/SVT

Efter sämsta skörden på 30 år – nu syns en ljusning för bönderna

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets skörd var en av de sämsta under de senaste 30 åren. Men i år ser bönderna i Dalarna ut att få en bättre skörd.

– Grödorna just nu ser mycket bättre ut än förra året, men det behövs normalskördar några år framöver också, säger Josefin Samuelsson, spannmålsbonde i bland annat Gagnef.

Med förra årets skörd nära i minnet är årets skörd viktigare än på länge för bönderna.

Enligt Lantmännens skördeprognos får bönderna i Dalarna en bättre skörd i år jämfört med förra året. Variationen har dock varit stor med tidigt vårbruk i norra Dalarna och sent vårbruk i sydöstra delarna.

”Finns stora lokala variationer”

– Vi ser nu fina grödor där det kommit rikligt med regn, men här finns stora lokala variationer, säger Cathrine Wallin, regionchef Norr, Lantmännen Lantbruk.

Förra årets dåliga skörd i kombination med höga priser på insatsvaror, energi och ökade räntekostnader har gjort tillvaron svår för många svenska bönder.

Så beräknar Lantmännen skördeprognosen:

  • Skördeprognosen baseras på en avkastningsberäkning som bygger på väderdata, nederbörd, temperatur samt arealuppgifter för varje län, vilka lantbrukarna i Sverige skickat in till Jordbruksverket.
  • Även historiska uppgifter, exempelvis avkastning för liknande år, vägs in.
  • Även om Lantmännen gjort flera beräkningar, utifrån flera säkerställda datakällor, finns det alltid en viss osäkerhet i prognoser.
  • Vädret under den resterande delen av sommaren och under skörden påverkar också både den faktiska volymen och kvaliteten.
  • Hur årets skörd blir vet vi säkert först när lantbrukarna har bärgat sin skörd och resultatet har sammanställts.

Källa: Lantmännen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.