Johanna Björs, ordförande LRF Ungdomen Dalarna står på en åker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Björs, ordförande LRF Ungdomen Dalarna, berätta om vilka problem som kan uppstå vid generationsskifte inom lantbruket. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Unga lantbrukare vill ta över men få kan – LRF Ungdomen Dalarna: ”Svåra frågor inom familjen”

Uppdaterad
Publicerad

De allra flesta unga lantbrukare, 94 procent, vill ta över en gård i framtiden. Men det finns många hinder på vägen. Det visar en ny rapport från LRF. Hör Johanna Björs vid LRF Ungdomen Dalarna om vilka problemen kan vara att ta över.

Var tredje lantbrukare har passerat pensionsåldern och allt fler väljer att avveckla sin verksamhet enligt Lantbrukarnas riksförbund.

Samtidigt vill de allra flesta unga lantbrukare ta över en existerande gård – oftast handlar det om föräldragården. Men det finns flera hinder för att denna generationsväxling ska kunna ske, enligt LRF:s rapport ”Många vill – men få kan”.

Bara elva procent under 40 år

Brist på pengar, att tvingas konkurrera med andra lantbrukare med bättre ekonomiska förutsättningar och svårigheter att köpa ut syskon – det är några exempel.

– Snittåldern på en lantbrukare idag är 60 år och bara elva procent är under 40 år. Men det positiva med att många unga vill ta över är att vi kan ha en produktion av livsmedel och skogsråvara i Sverige i framtiden också, säger Johanna Björs, ordförande LRF Ungdomen Dalarna.

Hitta lösningar

LRF Ungdomen har nu fått i uppdrag av LRF:s riksförbundsstämma att tillsammans med näringslivet hitta lösningar för att underlätta skiftesprocessen.

Trots hindren ser 70 procent av de unga lantbrukarna ändå ljust på framtiden, enligt rapporten.

Svenskt lantbruk

Antalet jordbruksföretag i Sverige har minskat från 430 000 till 59 000 de senaste tio åren enligt LRF. Samtidigt som lantbruken blivit färre så har de också blivit större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.