En äldre man i kostym och glasögon står i Hitachis Energy  lokaler i Ludvika.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör cheferna om rekryteringsbehovet, utmaningarna och lösningarna: ”100 nya medarbetare varje månad”. Foto: Niko Ago/SVT

Efter storordern – så klarar Hitachi Energy rekryteringen i Ludvika: ”Många vill flytta hit”

Uppdaterad
Publicerad

Hitachi Energy växer. Av de tusentals nyanställningar som bolaget gör hamnar majoriteten i Ludvika. Och företaget har inga problem med att rekrytera.

– De flesta väljer att flytta hit, säger Magnus Callavik, ställföreträdande platschef i Ludvika som välkomnar 100 nya medarbetare varje månad.

I år har Hitachi Energy i Sverige redan passerat 1000 nyanställda. Förra året anställde man drygt 800 nya medarbetare och nästa år vill man anställa ytterligare 1000 personer. 70 procent av rekryteringarna hamnar i Ludvika.

– Det kommer att krävas mycket kompetens framåt, konstaterar vd, Tobias Hansson.

Det är bland annat behovet av fossilfri elproduktion som ligger bakom tillväxten i företaget. Så sent som i april i år kammade Hitachi Energy hem en exportaffär för totalt 147 miljarder kronor gällande utrustning till kraftöverföring från vindkraftsparker i Nordsjön. 

– Energiomställningen har verkligen tagit fart därute och pågår med buller och bång, säger Tobias Hansson, vd på Hitachi.

Arbetspendling

Trots stort rekryteringsbehov är det sällsynt med distansarbete. Desto vanligare är arbetspendling från närområdet. Från Västerås pendlar man dessutom in anställda med egna bussar.

– Vi har ett par bussar om dagen som går åt bägge hållen, säger Magnus Callavik, ställföreträdande platschef.

Hör cheferna om målen framåt: ”100 nya medarbetare varje månad”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.