• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Produktansvarig för el på Falu Energi & Vatten, Per Magnusson, visar det höga vattenståndet vid Sundborns kraftstation. – Det är mycket mer vatten än vad jag har sett någongång, säger han. Foto: Aleksandra Stålfors/svt

Högt vattenstånd påverkar elpriserna: ”Aldrig varit med om så låga priser”

Uppdaterad
Publicerad

Under årets tre första månader har vattenståndet i länets kraftstationer varit högre än normalt. Detta påverkar elpriset som är ovanligt lågt för den här tiden på säsongen.

– Elpriserna har nästan halverats sedan föregående år, säger Mats Bengtsson, vd Dalakraft.

Det har varit en både blåsig och blöt vinter i år vilket bidrar till att vattenståndet i magasinen nu är onormalt höga.

– Det är mycket mer vatten än vad jag har sett någon gång. Och det är ju så att vädret styr priserna väldigt mycket. Vi hade 2018 ett underskott som ungefär motsvarar det överskottet vi har nu. Under 2018 såg vi priser som var två till tre gånger högre än vad de brukar vara på sommaren, säger Per Magnusson, produktionsansvarig för el på Falu Energi & Vatten.

SVT Dalarna träffar honom vid Sundborns kraftstation som efter den höga vattennivån producerar el för fullt.

– I den här kraftstationen, ett bra år, kan vi producera mellan åtta- och tiotusen megawattimmar. Elen används exempelvis till spis, kyl- och frys, apparater och armaturer i ungefär 4000 lägenheter, säger Per Magnusson.

I klippet ovan hör du produktionsansvarig för el på Falu Energi & Vatten, Per Magnusson och Dalakrafts vd Mats Bengtsson prata om hur högt vattenstånd ger lägre elpriser.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.