Två kvinnor och en man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Daniels mamma får träffa sina svenska släktingar för första gången. Foto: Niko Ago/SVT

Här träffar ”Allt för Sverige”-Daniels mamma från USA släkten i Dalarna

Publicerad

Musikern Daniel Ray Hilsinger medverkade i SVT:s program ”Allt för Sverige” och fick möjlighet att hitta sin svenska släkt i Grängesberg och Kopparberg.
Nu har mamman, Cristine Björk Hilsinger, rest från USA för att för att göra detsamma.

I veckan träffade hon kvinnan som vinkade av hennes far, Daniels morfar Stig, när han utvandrade till Amerika.

Det var en solig dag i Kopparberg när Daniels mamma, Cristine Björk-Hilsinger, äntligen fick träffa Maj Ragnarsson, pappans kusin och en av de sista som såg Daniels morfar Stig innan han utvandrade till Amerika för många år sedan.

– Att få höra dessa historier och träffa någon som kände min pappa innan han lämnade Sverige är ovärderligt, säger Cristine.

Många varma kramar

Mötet ägde först rum i Majs hem i Kopparberg och sedan åkte hela familjen till anrika Bränntjärnstorpet i Grängesberg i Ludvika kommun där släkten har sina rötter. Det blev många varma kramar och de två kvinnorna delade berättelser från en tid som nästan hade glömts bort.

Kom tvåa – letade själv upp släkten

Daniel Ray Hilsinger var med i förra säsongen av ”Allt för Sverige”, SVT-programmet där amerikaner tävlar om att få träffa sin svenska släkt. Daniel kom tvåa, men letade upp sin släkt på egen hand och tillbringar nu mycket tid här. Att få hit sin mamma, och även låta henne återknyta banden till den svenska släktgrenen, är stort menar han.

– Det kommer att leva kvar i mitt och min familjs hjärtan för alltid, säger Daniel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.