En flicka med långt hår trär en hårslinga på en träkula

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Roligt att veta vad man gjort förut också” – se mer i klippet om hur sjätteklassarna gör hårarbete och korgar på skoltid för att lära sig bygdens hantverk. Foto: Sofie Lind/SVT

Eleven Elise i Våmhus lär sig göra smycken av sitt eget hår

Uppdaterad
Publicerad

Att tillverka en bärkorg eller örhängen av sitt eget hår. Det har sjätteklassarna i Våmhus utanför Mora fått göra när de lärt sig bygdens traditionella hantverk.

Det är en årlig tradition i Våmhus att sjätteklassarna på skolan i en veckas tid får lära sig att göra antingen hårarbete eller Våmhuskorgar på skoltid. På så vis försöker hantverkarna rädda kvar hantverkstraditionen i bygden.

– Det är fruktansvärt viktigt, säger Jan Matsson, ordförande för korgmakarföreningen i Våmhus och kursledare, som menar att några yngre blivit korgmakare efter kurserna i skolan.

Sjätteklassaren Elise gör smycken av hår

Eleverna har fått välja mellan korgar och hårarbete – Elise Bennberg har valt det sistnämnda.

– Det är roligt att veta vad man gjort förr, säger Elise om hantverket när hon försöker trä en hårslinga runt en träkula som ska bli en brosch.

Bärkorgar och hårsmycken – se mer från hantverkslektionerna i videoklippet ovan

KORGAR OCH HÅRARBETEN

Hårarbete, där människohår görs till smycken, började när allt färre använde peruker i slutet av 1700-talet och där perukmakare fick hitta nya sätt att tjäna pengar på. I Våmhus lärde sig kvinnor hårhantverket och hundratals kvinnor från byn reste då runt i norra Europa för att sälja hårarbeten. Under 1900-talets början blev hantverket mindre populärt, men det lever än idag.

Våmhuskorgar har funnits i bygden sedan början på 1800-talet och var också en viktig handelsvara som framför allt män tidigare ägnade sig åt. Korgen är flätad av handkluven furuspån av rakväxt fura.

Källa: Myrans hemslöjd, Visit Dalarna samt Våmhus korgmakarförening

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.