Förstekocken Anneli Hansson förbereder salladsbuffén i en skolmatsal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till skolköket i Ludvika och hör hur personalen parerar att det går åt mer mat. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Allt fler elever äter mat i skolan – skolkocken: ”Eleverna har inte samma möjligheter att gå ut och äta”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av kostcheferna i Dalarna märker att det går åt mer mat i skolköken. På Kyrkskolan i Ludvika började man märka av ökningen redan i höstas.

– Vi har upp mot 50-75 fler elever per dag som äter hos oss och vi märker också att de äter större portioner. Det märks särskilt på våra högstadieskolor, säger Gun-Britt Hedsten, enhetschef för kostenheten i Ludvika kommun.

I Ludvika tror man att ökningen beror på ekonomin – både att maten blivit dyrare för hushållen men också att elever som tidigare valt att inte äta av skollunchen nu gör det.

– Skolan ligger centralt och vi vet att elever har gått till mataffärer och restauranger istället för att äta hos oss. Men nu har de inte samma möjlighet att få pengar att gå ut och äta för.

”Hoppas livsmedelspriserna bromsar upp”

Även andra kommuner som SVT har varit i kontakt med, bland annat Vansbro, Mora och Smedjebacken, berättar att det går åt mer mat i skolköken.

– Vi får hoppas att livsmedelspriserna bromsar upp, det är kämpigt både för hushållen och den offentliga sektorn, säger Gun-Britt Hedsten.

Följ med till skolköket i Ludvika där det går åt mer mat – se videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.