Emma, som egentligen heter någonting annat, har ADD och Autism – neuropsykiatriska diagnoser som hon behöver hjälp att hantera för att kunna leva sitt liv med arbete och studier. Hon är en av flera patienter som kontaktat oss på SVT Dalarna om brister inom psykiatrin i länet.
Narkotikaklassat läkemedel
2020 skrevs Emma in på öppenvårdspsykiatrin i Falun efter att ha flyttat hit. Hon börjar då med ADHD-mediciner som kräver uppföljning.
– När coronan kom sa de att de inte kunde hjälpa mig fast jag var mitt i en insättning av narkotikaklassat läkemedel.
När Emma efter ett tag tyckte att de borde ha hört av sig för en uppföljning av hennes nyinsatta mediciner fick hon veta att hennes personliga vårdkontakt hade slutat och inte längre jobbade kvar.
”Har fått läkemedelsbehandling – utöver det ingenting”
Hon beskriver en tillvaro där hon flera gånger tappats bort i systemen, blivit runtslussad eller stått utan återkoppling.
– Jag har fått läkemedelsbehandling, utöver det ingenting, säger hon.
Hur ser du på hjälpen du har fått?
– Man är inte värd nåt. Jag är inte trovärdig, för att jag har psykiska besvär. Allt jag vill ha är någon att prata med, för att reda ut och förstå hur jag ska fungera med de här diagnoserna.
Vårdplan minimum för bra vård
Kalle Etzell, som är verksamhetschef på öppenvårdpsykiatrin i Falun, känner igen de här problemen till en viss del.
– Vi behöver aktivt jobba med vårdplaner och målet är 100 procent vårdplaner. Hittar vi någon som saknar vårdplan så ska det åtgärdas. En vårdplan är ett minimum för att få en bra vård.
Utebliven medicinuppföljning menar Kalle Etzell beror på den läkarbrist som öppenvården i Falun har haft.
– Det har varit för mycket utskrivning av recept men inte träffat någon som har följ upp medicinen, så det jobbar vi också med, säger han.