Delad bild – till vänster en bild på solceller, till höger bild på en man och en kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet visar vår reporter hur stort området är och Avestas kommunalråd och kommundirektör, Blerta Krenzi (S) och Tobias Åsell, berättar varför en solcellspark skulle passa bra just i Horndal. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Alfred Jakobsson/SVT

En av Sveriges största solcellsparker planeras i Horndal

Uppdaterad
Publicerad

I Horndal planeras för bygget av Sveriges största solcellspark. Anläggningen ska bli större och mer kraftfull än nån park som finns i Sverige idag. Och den ska ligga alldeles intill den mark som Google har köpt med avsikten att bygga serverhallar.

Avesta kommun arrenderar ut delar av marken i Horndal till solcellsföretaget Recap Energy. Om företaget får igenom sina planer på en 135 hektar stor anläggning, med en planerad kapacitet på 100 megawatt, blir parken mer kraftfull än någon anläggning som finns i Sverige idag.

Som jämförelse uppger Länsstyrelsen Dalarna att all solel som produceras i länet idag uppgår till 63 megawatt.

Vad händer nu?

Nästa steg är att göra en miljökonsekvensbeskrivning av området och solcellsparken, som länsstyrelsen får ta ställning till. Dessutom behöver företaget tillstånd för att koppla upp produktionen mot elnätet.

– Vi har gjort en förstudie och vi hade inte kommit så här långt om vi inte trodde att det skulle gå att genomföra, säger Josephine Adorelle, solparksansvarig på Recap Energy.

Hoppas på byggstart inom ett år

Hur snart anläggningen kan stå klar beror mycket på externa parter som myndigheter och leverantörer.

– Men en spade i backen inom ett år känns inte helt omöjligt, säger Josephine Adorelle.

I videoklippet visar vår reporter hur stort området är och Avestas kommunalråd och kommundirektör – Blerta Krenzi (S), och Tobias Åsell – berättar varför en solcellspark skulle passa bra just i Horndal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.