Drygt 100 länder har infört olika åtgärder för att minska förbrukningen av plastbärkassar. För ett år sen, den 1 maj 2020, infördes skatt på plastbärkassar i Sverige och de blev därmed dyrare.
– När skatten infördes var det många kunder som reagerade negativt och tyckte det var fruktansvärt att plastpåsarna skulle bli dyrare, säger Elliot Nyroos som är arbetsledare på en matbutik i Säter.
Ett steg på vägen till miljömålen
Enligt organisationen Håll Sverige Rent omsattes 2018 totalt 1,1 miljarder plastbärkassar på den svenska marknaden. Det motsvarar en förbrukning på 100 kassar per person och år.
Anledningen till att skatten på plastbärkassarna infördes var för att kunna nå Sveriges miljömål och EU:s förbrukningsmål på max 40 plastbärkassar per person och år 2025.
Omställning för mataffären
– Under det gångna året har försäljningen av pappkassar ökat kraftigt hos oss när kunder insåg att de inte påverkades av skatten, men även försäljningen av flergångskassar, berättar Elliot Nyroos.
Även försäljningen av avfallspåsar på rullar har ökat kraftigt.
– Den ordinarie hyllplatsen räcker inte till, vi måste ha dom framlyfta hela tiden för att klara av efterfrågan.
Dyra plastpåsar, varor i famnen eller tygkassar – hur har du påverkats av plastskatten?
Bobbo • Jag drunknar i papperskassar och är bedrövad över vad papperstillverkningen i realiteten betyder : skövlade skogar som ersätts med trädplantager av hänsynslösa skogsbolag i Sverige. Papper kan tyvärr inte återvinnas hur många gånger som helst enligt expertis. Dessutom går det nog i princip åt lika många plastpåsar fortfarande:försäljningen av soppåsar i plast har ökat extremt senaste året.
Tror tyvärr att åtgärden med skattehöjning på plastkassar är en kontraproduktiv miljöinsats!