• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så kan rovdjurskonflikten lösas

Uppdaterad
Publicerad

Om Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen hjälps åt med djuren på fäbodarna kanske två sidor i rovdjurskonflikten kan närma sig varandra. Det är tanken i ett nytt samarbetsprojekt.

– Vi måste lära oss att samarbeta, för att vi ska ju bevara den biologiska mångfalden och gamla sättet att bruka på fäbodarna. Både rovdjuren och fäbodarna ska få finnas.

Idén kommer från Svenska naturskyddsföreningen och i somras prövades den på Stefan Ålanders fäbod i Hälsingland. Naturskyddsföreningen och rovdjursföreningen ställde upp med volontärer som vallade djur och hjälpte till med bland annat stängsel. Hopp finns om ökad förståelse för varandras ståndpunkter samtidigt som fäbodbrukare får hett efterlängtad förstärkning i sitt annars både ensamma och tunga värv.

– Jag tror att det kanske är lättare att skicka folk till månen än att lösa det här problemen, vi får se hur det går, säger fäbodbrukaren Stefan Ålander.

När man nu har träffats och diskuterat projektet så finns det hittills bara två intresserade fäbodbrukare. Och rovdjursföreningen tycker att kraven på dem för att kunna ställa upp som volontärer är för högt ställda. Bland annat ska man gå en kurs för att få valla boskap.

– För att valla så måste man gå flera veckor i kurs, men vanligt sunt bondförnuft borde väl räcka för det, säger Leif Holst, från Rovdjursföreningen Gävleborg, och fortsätter.

– Vi ska ju jobba ideellt, så vi kan ju inte lägga ner massa tid att gå på kurser, det måste vara enklare. Fäbodbrukarna har lagt ribban för högt.

– Det krävs att djuren accepterar dom, att man kan läsa av djurens beteende å vad händer om det blir en rovdjursattack, om djuren börjar skena. Men just bara att det går människor kring runt djuren kan ju bidra mycket till att hålla rovdjuren på avstånd, säger Stefan Ålander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.