Ett tjugotal deltagare i har gått kurs i älvdalska

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Språket har med kasus och verbformer som inte finns på svenska” – följ med eleverna in i klassrummet och hör hur mycket älvdalska du själv förstår. Foto: SVT /Anders Hansson

Européer, ortsbor och en biskop – här hittar älvdalskan ut i världen

Publicerad

Älvdalskan sprids i världen – under sommarens intensivkurs i Älvdalen har språkintresserade från hela Europa deltagit, där även både en svensk biskop och ortsbor varit med för att lära sig mer om språket.

Vi tittar in i klassrummet på Älvdalens skola. Den här dagen är det inte grundskolenivå utan hög akademisk nivå när älvdalska ska läras ut.

– Som tur är det flera ortsbor som är med på kursen också. Det underlättar för mig att få det stödet när jag ska lära ut älvdalskan korrekt, säger Yair Sapir som själv kommer från Israel men jobbar som lektor på högskolan i Kristianstad och är filosofie doktor i nordiska språk.

Älvdalska

Därför vill europeiska språkintresserade lära sig älvdalska

Med på kursen finns deltagare från Spanien, Italien, Grekland, Tjeckien, Tyskland, Danmark och Norge och förstås även från Sverige. De flesta av de internationella deltagarna sysslar också med språkforskning.

Luca Ricardelli är språkdoktorand och forskar på universitetet i Rom. Han förklarar varför det är viktig för honom att lära sig älvdalska.

– Språket är hotat och kan dö ut så det är viktigt att fler lär sig det. Det är också viktigt att känna till älvdalskan för att förstå hur svenskan har utvecklats genom århundradena, säger Luca Ricardelli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älvdalska

Mer i ämnet