Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med experten ut i blåbärsriset. Så blir årets blåbärssäsong – se i videon när det blir som mest bär. Foto: SVT

Experten om den tidiga blåbärssäsongen: ”Värmen har hjälpt till”

Uppdaterad
Publicerad

Det är början på juli och redan har det sedan en tid tillbaka funnits mogna blåbär i skogarna. Enligt experten Ola Langvall är det plötslig, långvarig värme som gett tidiga bär och allt pekar mot en säsong med mycket bär.

– Det ser väldigt lovande ut, säger Ola Langvall som är skogsforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitets försökspark i Siljansfors.

Det finns redan en hel del blåbär ute i skogarna och att det finns i början av juli är inte ovanligt tidigt, enligt Langvall. Men det som sticker ut är att bären redan har funnits ett tag.

Bärbranschen

– Vi såg de första mogna bären i Siljansfors utanför Mora i slutet av juni och det är ovanligt.

Plötslig försommarvärme

Anledningen till att bären mognat tidigare än de brukar är, enligt Langvall, den plötsliga försommarvärmen som stannade länge under juni.

– Från blomning till att bären ska mogna behövs det en viss värme och den har vi uppnått mycket tidigare i år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet