Högre straff förebygger inte rattfyllor menar Erik Svensson, universitetslektor i straffrätt vid Uppsala universitet. Foto: SVT

Experten: ”Rattfylleribrotten döms hårt i jämförelse med andra brott”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Svensson, universitetslektor i straffrätt vid Uppsala universitet tycker inte att det är konstigt alls att så få döms till fängelse för rattfylleri av normalgraden. Rattfylleri av normalgraden är tänkt att vara ett bötesbrott. Trots att straffskalan sträcker sig till 6 månaders fängelse. 

– Anledningen till att så få döms till fängelse för rattfylleri är att straffskalan är konstruerad som den är. Om man döms för ett enskilt fall av rattfylleri så kommer de flesta att hamna på den nedre tredjedelen av skalan säger, Erik Svensson, universitetslektor i straffrätt vid Uppsala universitet.

Max halvårs fängelse

Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i upp till 6 månader. I de fall som ett enstaka rattfylleri skulle rendera fängelse, så är det rattfylleriet så grovt att det istället klassas som grovt rattfylleri.

Hur kunde det hända?

– Det finns egentligen inte skäl att döma till fängelse för rattfylleri av normalgraden, förklarar Svensson.

Värre fall

Den översta delen av straffskalan finns till för att man vill lämna luft uppåt i straffskalorna för att ge utrymme för potentiellt värre fall. 

– Skälet till att det finns en så lång straffskala uppåt för rattfylleri av normalgraden är att det ibland blir aktuellt att döma för flera fall i samma rättegång. Då har man samma straffskala för alla brott och det kan finnas skäl att använda den övre delen av straffskalan när man lägger ihop alla dessa brott till en påföljd.

När det gäller grovt rattfylleri så leder 51 procent av lagföringsbesluten till fängelse. Men inte heller det är konstigt enligt Svensson. 

– Grovt rattfylleri är ett brott där man döms relativt ofta till fängelse i förhållande till hur allvarligt brottet anses vara. 

Straffet för grovt rattfylleri är fängelse i högst två år. I praktiken innebär det att minimistraffet är 2 veckors fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet