Polisen spärrade av grävarbetsplatsen i Båtstad väster om Borlänge efter att skelettdelar hittades förra veckan. Foto: Alfred Olhans/SVT.

Experten: Skelettdelarna i Borlänge är mänskliga

Publicerad

Skelettdelarna som hittades i samband med ett grävarbete i Båtstad väster om Borlänge är från en människa. Det uppger Länsstyrelsens osteolog Britt-Marie Hägerman.

– Jag är hundraprocentigt säker på det, säger hon.

Osteologen har gjort bedömningen efter att ha tittat på bilder av skelettdelarna, där hon bland annat har identifierat delar av ett kranium, ett korsben och ett lårben.

– Det är sällan det kommer fram ben så här. Enstaka ben förekommer men det här är väldigt mycket ben som representerar en hel människa.

Det som ännu är oklart är om skelettdelarna är forntida eller nutida, något som inte kan säkerställas innan vidare analys. Det finns ingen dokumenterad fornlämning på platsen.

– Är det nutida får polisen fortsätta arbetet. Men är det historiskt får vi på Länsstyrelsen bestämma vad vi ska göra, säger Britt-Marie Hägerman.

En man med mikorfon står framför en grop som är avspärrad av polisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT Dalarnas reporter Alfred Olhans berätta mer från platsen där skelettet påträffades. Foto: Alfred Olhans/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.