Till vänster syns Ecpat:s utredare Eline Bogen som sitter framför ett fönster och tittar in i kameran. Till höger en bild på en anonym person som tittar i en mobiltelefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför besöker unga exposekonton? Och hur ska man som vuxen agera? Ecpat:s Eline Bogen förklarar i videon. Foto: SVT, Storyblocks

Ny rapport: Exposekonton allt vanligare – barn hängs ut med nakenbilder och namn på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av exposekonton på sociala medier har ökat bland unga, och används av barn ända ner i mellanstadieåldern hävdar organisationen Ecpat i en färsk rapport. Exposekonton används för att sprida nakenbilder och kränkande rykten om varandra, riktade just till barnens bekantskapskrets. Dessutom kopplas barnens namn, adress, skola eller användarnamn till materialet.  

Barnrättsorganisationen Ecpat ställde frågor om exposematerial i en kampanj som riktades till 10-17-åringar på sociala medier, som till exempel Tiktok och Snapchat. Drygt 13.000 barn valde att svara på frågeformuläret i enkäten och av dem hade mer än hälften besökt ett exposekonto, där alltså barn hänger ut andra barn.    

– Det behöver inte vara att man söker efter kontot, algoritmer kan göra att det kommer upp som förslag, säger Eline Bogen, utredare på Ecpat.

Yngre barn utsätts

Fenomenet uppmärksammades redan 2012 då två tonårsflickor i Göteborg dömdes för att ha legat bakom ett sådant Instagramkonto, #gbgsorroz, som väckte mycket ilska bland gymnasieungdomar. 

Enligt rapporten är det många barn som inser att det är moraliskt fel att besöka och bidra till dessa konton, men få vet att det även kan vara olagligt. 

– Det är många barn och unga som inte vet att det kan vara ett brott att inneha och sprida bilder genom de här exposekontona, säger Eline Bogen, utredare på Ecpat. 

Varför besöker unga exposekonton? Och hur ska man som vuxen agera? Ecpat:s Eline Bogen förklarar i videon ovanför.

I videon nedanför: Tonåringen Alva reagerar på fenomentet exposekonton.

17-åriga Alva Nilsson befinner sig på Mora gymnasium och ska berätta för oss om sina tankar om exposekonton.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 17-åriga Alva Nilsson reagera på vad andra unga har sagt om exposekonton i Ecpat:s rapport. Foto: Niki Werning/SVT

Expose-konton & Ecpat:s rapport

• Ecpat Sverige är en barnrättsorganisation som jobbar mot sexuell exploatering av barn. Ecpat utför årligen en webbaserad undersökning kallad ”Nude på nätet”. Där deltar barn och unga genom att dela sina egna erfarenheter kring sexualbrott på nätet.

• Rapporten för 2022 ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt”, fokuserar på vad barnen berättat i fördjupningsområdet om expose-konton. Rapporten har också hämtat fritextsvar från 2021 års ”Nude på nätet”-rapport.

• Målgruppen för undersökningen var barn i åldern 10-17 år. Majoriteten av barnen som svarade på undersökningen var mellan 14 och 17 år (75 procent).

• Undersökningen genomfördes under 12 dagar i början av juni 2022 och barnen nåddes genom en kampanj på Tiktok, Instagram och Snapchat.

• Barnen fick ta del av berättelser baserade på andra barns vittnesmål om sina upplevelser. Därutöver fanns tre fördjupningsområden, varav ett handlade om expose-konton.

• Barnen fick svara på tre berättelser, slumpmässigt utvalda ur ett större urval, och fick även möjlighet att delta i ett eller flera fördjupningsområden eller dela en egen berättelse.

• I undersökningen svarade 13 433 barn på minst en berättelse. De fick även möjlighet att lämna kommentarer i fritext, vilket drygt 2 500 barn valde att göra. Totalt inkom det 5 500 fritextsvar. 1 112 barn svarade på fördjupningsområdet om expose-konton.

Källa: Ecpat:s webbaserade undersökning från 2022: ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.