Lovisa Pettersson fick vänta två månader på teoriprovet. Kristina Hagberg på Trafikverket säger att pandemin är orsaken till att väntetiden på teoriprov ökat. Foto: Lotta Olin

Corona ger långa köer i Dalarna till körkortsprov – ”viktigare att inte chansa”

Uppdaterad
Publicerad

I Dalarna får man vänta två månader längre än normalt på att få göra teoriprovet för körkort. Enligt Trafikverket är det coroanapandemin som ställer till det.

– Vi gör allt vi kan för att kunna erbjuda så många provtider som möjligt, säger Eva Björklund, enhetschef förarprov Dalarna.

Falun är den enda platsen i Dalarna där man kan göra teoriprov, även kallat kunskapsprov. Här är trycket högt, liksom i övriga landet. Nåt som TT var först med att berätta. 

– Egentligen är situationen likadan runt om hela landet, men framför allt i storstadsområdena, säger Kristina Hagberg, ansvarig chef för förarprov på Trafikverket.

Den som ska göra teoriprovet för första och andra gången har en så kallad förtursrätt. De prioriteras alltså för att få en provtid. Om man måste göra provet en tredje gång riskerar man dock att få vänta ända till oktober.  

Enligt Eva Björklund, enhetschef förarprov i Dalarna är det trots väntetiderna möjligt att få en snabbare tid.  

– Är man aktiv och tittar kan man hitta återbudstider, förklarar hon.

Viktigt förbereda sig

Antalet kunskapsprov i Dalarna har ökat stadigt sedan 2016.  

För att minska köerna uppmanar Björklund de som ska göra teoriprovet att komma förberedda.  

– Vi har haft problem med att folk kommer oförberedda. Nu är det än viktigare att inte chansa och istället använda väntetiden till att förbereda sig väl för att kunna lyckas med körkortet redan på första försöket, säger Björklund.

I klippet träffar vi Lovisa Pettersson från Säter som skrev sitt teoriprov idag. Och vi hör Kristina Hagberg på Trafikverket förklara hur pandemin påverkar möjligheterna att göra teoriprov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.