Anna Svärd, chefläkare, Region Dalarna, träd, blommor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Svärd, chefsläkare, Region Dalarna, utbildar vårdpersonal inom regionen för att fler ska våga anmäla avvikelser inom vården. Foto: Marja Andersson/SVT

Få anmälningar om vårdskador i Dalarna – chefläkaren: ”Vill att personalen ska våga anmäla”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna gjorde minst antal lex Maria-anmälningar om vårdskador i hela landet förra året. Enligt chefläkaren Anna Svärd kan det bero på få avvikelser, men förklaringen kan också vara en kultur på arbetsplatsen där man inte vågar anmäla. Just nu utbildas personal i regionen för att öka rapporteringsviljan.

– Vi vet ju att det händer att man gör fel. Vi vill att personalen ska ta det på allvar och våga anmäla, säger Anna Svärd, avdelningschef för chefsläkarna i Region Dalarna.

Genomsnittet för hela Sverige var 21,8 lex Maria-anmälningar per 100 000 invånare under 2023. I Dalarna låg den siffran på bara drygt 10 anmälningar per 100 000 invånare.

Att ett län har färre anmälningar betyder inte att vården där är bättre. Det kan finnas fler orsaker till att siffrorna skiljer sig mellan länen – till exempel skillnader i vilken verksamhet som bedrivs och befolkningens ålder, enligt IVO.

”Ta hand om avvikelser”

Enligt Anna Svärd finns det flera parametrar att ta hänsyn till. Hon menar att antalet anmälningar inte är något bra mått på hur väl vården fungerar i en region.

– Våra utbildningar lyfter och uppmuntrar till att ta hand om avvikelserna. Att ta hand om händelser där det blir fel, och att verkligen anmäla, säger hon.

Lex Maria-anmälningar i Sverige

  • Under 2023 inkom 2 333 lex Maria-anmälningar till IVO.
  • Det var en ökning med 260 anmälningar jämfört med 2022.
  • Över tid har det totala antalet anmälningar varit relativt stabilt.
  • Sett till befolkningens storlek var antalet anmälningar enligt lex Maria högst i Kalmar och lägst i Dalarna under 2023.
  • Under 2023 gällde flest lex Maria-anmälningar kirurgi.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg, IVO

En person, reporter Marja Andersson, i en svart, fluffig tröja står med öppna händer och verkar prata i ett kontorslandskap med glasväggar. I bakgrunden syns suddiga kontorsdetaljer, vilket ger en känsla av en professionell miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är lex Maria och lex Sarah –SVT:s reporter Marja Andersson förklarar. Foto: Jonna Björnbom/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.