Dalarna har den näst lägsta vaccinationsgraden i hela landet. På en delad plats ligger Skåne. Lägst deltagande har Södermanlands län. Kalmar har högst vaccinationsgrad, 49 procent, enligt Cancerfonden.
– Det är inte så konstigt att det är så i Dalarna, för det är ett nationellt forskningsprojekt som gradvis kommit igång i regionerna och Region Dalarna kom igång relativt sent, i somras, säger Sara Hogmark, mödrahälsovårdsöverläkare i Region Dalarna.
Region Dalarnas förhoppning är att alla kvinnor mellan 25 och 30 år, ska få kallelsen senast i början av 2025.
Erbjuder vaccinet gradvis under året
Dessutom erbjuder regionerna vaccinet på lite olika sätt. I Region Dalarna väljer man att kalla till HPV-vaccineringen i samband med erbjudandet om den gynekologiska cellprovskontrollen.
– Så alla kallas ju inte direkt, det sker gradvis. Men andelen som tackat ja hos oss är ungefär som på andra håll i landet och i slutändan kommer det nog vara på samma nivåer, konstaterar Hogmark.
Senaste vaccinet: Mer effektivt skydd
Enligt Cancerfonden beror det låga deltagandet även på att många tror att de redan är vaccinerade. Men erbjudandet gäller även de som tidigare är vaccinerade mot HPV. Detta eftersom det nyaste vaccinet ger ett mer effektivt skydd än tidigare vaccin.
– Det är viktigt att informationen kommer ut, så att fler får upp ögonen och vaccinerar sig. Den som är äldre och byter sexpartner ofta kan också ha nytta av att vaccinera sig, men det mest effektiva är innan sexualdebuten, säger Sara Hogmark.
Mer om HPV och vaccinet:
• Sjukdomen orsakas främst av HPV-virus som sprids genom sexuell kontakt.
• Det finns över 200 olika HPV idag, men bara tolv av dem kan orsaka cancer.
• HPV-vaccinet skyddar mot de viktigaste cancerframkallande HPV, som orsakar cirka 90 procent av all livmoderhalscancer.
• Varannan till var tredje dag dör en kvinna i Sverige av livmoderhalscancer.
Källa: Cancerfonden
Läs mer om vad som gäller på 1177.