– Man kan inte använda en visselblåsning som en repressalie mot en medarbetare, säger Daniel Svedin, Dalarnas läkarförening.
Enligt Daniel Svedin, som företräder Torbjörn Roos, är de bevis som styrker att regionens beslut om att avsluta chefsförordnandet i förtid kopplat till ett visselblåsarärende mot en annan person i regionen. Något som facket betraktar som ett brott mot visselblåsarlagen.
– Det kan leda till stora skadestånd och böter, säger Daniel Svedin.
Extern utredning tillsätts
Regiondirektör Anna Thörn skriver i ett mejl till SVT Nyheter Dalarna:
”Beslut har fattats om att tillsätta en extern utredning som ska fokusera på hur Region Dalarna som arbetsgivare hanterat visselblåsarärendena. Detta mot bakgrund av att Läkarföreningen fört fram att man anser att arbetsgivaren brutit mot visselblåsarlagen.”
Förhandlingarna om chefsposten pågår
Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör skriver i ett mejl till SVT Nyheter Dalarna att förhandlingarna med facket om verksamhetschefens framtid inte är avslutade och att de därför inte kommer att lämna ytterligare kommentarer.
Torbjörn Roos, som är verksamhetschef för operation, anestesi och intensivvård (Op-An-IVA) på Falu lasarett vill vänta med att uttala sig och hänvisar till fackförbundet tills förhandlingarna är klara.
Vad är en visselblåsning?
- Alla offentliga arbetsgivare som har fler än 50 anställda samt privata arbetsgivare med fler än 249 anställda ska ha kanaler för att göra visselblåsningar på plats. Från och med den 17 december 2023 gäller även kravet för privata arbetsgivare med minst 50 anställda.
- Visselblåsarlarm ska hanteras av särskilt utsedda personer eller enheter som ska vara oberoende och självständiga.
- Visselblåsare ska skyddas mot repressalier från arbetsgivare. Utsätts en visselblåsare ändå för repressalier ska det finnas rätt till skadestånd.
Källa: Arbetsmiljöverket